Benedict XVI abdiserer – ikkeeuropeer kan overta

Konservativ: Den katolske kirkens overhode, pave Benedictus XVI, har tidligere sagt at homofile må være seksuelt avholdende og at homofil seksualitet er en "grov synd mot kyskheten"
Foto: Flickr
For første gang på flere hundre år velger en pave å gå av. Nyheten kommer som en bombe for den verdensompennende katolske kirken.

85-årige Joseph Ratzinger, bedre kjent som pave Benedict XVI, katolisismens overhode, går offisielt av 28. februar. Ifølge Vatikanradioen kom han med en erklæring til sine kardinaler i går, hvor han blant annet begrunnet avgangen med sin høye alder.

I følge erklæringen sier paven at har ”eksaminert” sin samvittighet overfor Gud og kommet til at han, på grunn av sin høye alder, ikke lenger er egnet til å utføre sine plikter.

Overraskende
Opplysningen om at paven abdiserer kommer overraskende på pater Pål Bratbak, pressekontakt i Oslo katolske bispedømme.

– Situasjonen er svært spesiell og har meg bekjent ikke skjedd siden middelalderen, sier Bratbak til NTB.

Venninene Cindy Ligan og Rachel Cena hadde vært inne og tent lys og bedt i St. Olavs kirke i Oslo da de fikk nyheten av Aftenposten.

– Virkelig, har han gått av?, sier Cena forbauset utenfor kirken.

– Paven er også et menneske, og om han føler han ikke greier å gjennomføre pliktene sine, er det bedre at noen andre tar over, sier veninne Ligan til Aftenposten.

Verdenskirke
Ifølge Catholic News Service er antallet medlemmer i den katolske kirken opptil 1,2 milliarder på verdensbasis. Antallet troende har holdt seg stabilt på det amerikanske kontinentet, vokst kraftig i Afrika de siste årene, men også gått kraftig ned i Europa, kirkens opprinnelseskontinent.

Og det er nettopp fra utenfor Europa at mange har påpekt Ratzingers etterfølger kan komme fra. Blant potensielle etterfølgere nevnes brasilianeren Joao Braz de Aviz, canadieren Marc Ouellet, argentineren Leonardo Sandri, filippineren Luis Tagle og ghaneseren Peter Turkson. 

– Jeg kjenner mange biskoper og kardinaler fra Latin-Amerika som kan ta ansvar for den universelle kirken. Vår kirkes universelle natur viser at kristendommen ikke kan være sentrert om Europa alene, uttalte den tyske erkebiskopen Gerhard Mueller til Rheinische Post.