Innvandringsreform legges frem i USA

USAs president Barack Obama (her fotografert under et valgkampmøte i 2007) er i ferd med å få gjennomslag for en av sine viktigste kampsaker, nemlig innvandringsreformer.
Foto: Allison Harger
Etter flere måneder med forhandlinger vil en tverrpolitisk gruppe med senatorer legge frem en omfattende innvandringsreform.
0Shares

Forslaget fra den såkalte åtterbanden, fire demokrater og fire republikanere, legges trolig frem mandag eller tirsdag. Reformen kan bane vei for statsborgerskap for USAs om lag 11 millioner udokumenterte innvandrere, melder NTB.

Senatorene har jobbet med reformen siden februar i år. Reformen som nå ligger an til å bli en realitet, vil i så fall bli en seier for president Barack Obama, som har hatt innvandringsreform som et av de viktigste målene i sin andre og siste presidentperiode.

– Vi er nå veldig nære, sier den republikanske senatoren Lindsey Graham ifølge NTB.

Økt grensekontroll
Selv om reformen innebærer en vei mot statsborgerskap for ulovlige innvandrere, det store flertall fra Mexico, vil den også skjerpe grensekontrollen.

Ifølge en anonym kilde som skal ha kunnskap om reformen, stiller reformen krav om at USA skal overvåke 100 prosent av grensen mot Mexico og stoppe 90 prosent av dem som prøver å krysse grensen ulovlig, før nåværende ulovlige innvandrere kan søke om statsborgerskap.

Reformen vil også åpne for at næringslivet får oppfylt sitt behov for arbeidskraft, skriver NTB.