Gir pris til demokratiforkjempere

Her er prisvinnerne (fra venstre til høyre og nedover): Ali Ferzat, Park Sang Hak og Las Damas de Blanco.
Foto: Fotomontasje/Wikimedia Commons/Skjerdump/YouTube
En syrisk tegner, en nord-koreansk aktivist og regimekritikere fra Cuba får honnør under årets Oslo Freedom Forum.
0Shares

Human Rights Foundation kunngjorde fredag mottakerne av Vaclav Havel-prisen for kreativ motstandskamp, opplyser stiftelsen i en pressemelding.

– Årets prisvinnere er den syriske tegneren Ali Ferzat, den nord-koreanske demokratiaktivisten Park Sang Hak, og den regimekritiske cubanske organisasjonen Ladies in White (fotomontasjen), representert ved sin leder Berta Soler. Alle vil bli hedret under en seremoni i løpet av 2013 Oslo Freedom Forum i Norge 15. mai, står det på oslofreedomforum.org.

– Alle prisvinnere vil motta en kunstners representasjon av “demokratigudinnen”, den ikoniske statuen reist av kinesiske studentledere på Tiananmen-plassen under protestene i juni 1989. Skulpturen representerer kampen for sannhet og mot rå makt, står det videre.

Om prisvinnerne

Ali Ferzat er en politisk tegneserieskaper kjent for sine satiriske karikaturer. Ferzats karikaturer ble stadig mer kritiske til Syrias president Bashar al-Assad og regimet. I 2011 ble Ferzat arrestert av væpnede menn, og endte opp med å få flere fingre knekket. Ferzat klarte imidlertid å komme seg igjen fra angrepet og fortsetter den dag i dag å produsere politiske tegneserier.

Park Sang-Hak, en nord-koreansk avhopper og menneskerettighetsaktivist, er leder av Fighters for a Free North Korea, en organisasjon som bruker helium ballonger for å opplyse menneskerettigheter og demokrat. Heliumballongene han sender over grensen fra Sør-Korea inneholder USB-brikker, DVDer, og transistorradioer.

The Ladies in White (“Las Damas de Blanco”) er en cubansk organisasjon grunnlagt av konene, søstrene, mødrene og døtrene av politiske fanger som ble fengslet under Castro-regimets “svarte vår” i 2003. Gruppens medlemmer går kledd i hvitt for å symbolisere forpliktelse til ikke-vold. Tross gjentatte arrestasjoner og mishandling av cubanske myndigheter, marsjerer gruppen hver søndag i Havana for å protestere mot mangelen på menneskerettigheter under Castros diktatur. Berta Soler har ledet gruppen siden grunnleggeren Laura Pollans bortgang i 2011. Hun vil også motta prisen på organisasjonens vegne.