Invitasjon til det barnelitterære rommet

Litteratur som denne, som tar mer hensyn til de mangfoldige barna, må vi har mer av, hevder skribentene.
Vi ønsker med dette å invitere dere til et rom som egentlig har vært åpent for dere lenge. Et rom med plass til deres historier. Et rom vi vet har plass til mange flere. Vi inviterer dere til det barnelitterære rommet.
0Shares
Latest posts by Veronica Salinas og Neha Naveen (see all)

Vi som inviterer er tidligere forfatterstudenter ved Norsk Barnebokinstitutt, som nå jobber som aspiranter hos Leser søker bok og allerede nevnte NBI. Og vi inviterer dere fordi vi, godt plasserte i rommet, merker et behov for videre rekruttering.

Invitasjonen kommer nå fordi vi ser at vårt samfunn er i stadig utvikling og de første som tar dette raskest til seg er barn og ungdom. Derfor er ikke så rart at det er i barnelitteraturen vi har sett de hittil store fremskrittene. Vi har sett alt fra eksperimentelle billedbøker, lek med språk, blanding av sjangre, nye digitale formater og utfordring av den vante virkeligheten.

Barnelitteraturen i Norge har hatt en voldsom fremgang i løpet av de siste ti årene. Bare en kjapp titt på statistikken viser at i 2011 ble det gitt ut 1270 utgivelser for barn og unge, noe som nesten en dobling siden 2001. Men selv om det er en økning i antall utgivelser og man har plass til nye utforminger, er det ikke sikkert at barnelitteraturen har utviklet seg i bredden.

Den norske barnelitteraturen er et digert rom, som ved første øyekast kan se ut til å ha en høy terskel. Men det er bare en illusjon.

Avspeiler samfunnet
Litteraturen avspeiler samfunnet. I barnelitteraturen er ikke dette et krav, men en viktig virkemiddel å ta i bruk, ettersom historiene barn leser former deres syn på verden. Derfor trengs det en bredde. En bredde som vi ser er i ferd med å vokse, men som godt kan vokse enda fortere. Vi trenger historiene til minoritetene.

Den norske barnelitteraturen er et digert rom, som ved første øyekast kan se ut til å ha en høy terskel. Men det er bare en illusjon. For så fort du kommer nærmere kan du se inn i rommet, der vi står og ønsker dere velkommen inn. Her inne er det mye tumleplass og vi er klare for å få høre alle deres historier og fortellinger. Vi vil ha flere inn her for å utfordre oss. Være våre konkurrenter. For vi vet at det er mange der ute som kan mye annet enn det vi kan.

Norsk barnebokinstitutt tar denne våren opp studenter til en to-årig skjønnlitterær forfatterutdanning i barne- og ungdomslitteratur, samt en ett-årig forfatterutdanning i faglitteratur for barn- og ungdom.

Om innsenderne

 
Foto : Kristin Aafløy Opdan

Veronica Salinas jobber som aspirant hos Leser søker bok. Hun er opprinnelig fra Argentina, men har bodd 11 år i Norge. Hun er utdannet skuespiller, med lang sceneerfaring og et særlig hjerte for barneteater. Hun har fullført forfatterstudiet ved Norsk Barnebokinstitutt. I 2012 ga hun ut bildeboka Reisen sammen med illustratør Camilla Engmann. 
Foto : Privat
 

Neha Naveen jobber som aspirant ved Norsk Barnebokinstitutt. Hun er født og oppvokst i Norge, med indiske foreldre. Neha har fullført forfatterstudiet ved NBI og har også skrevet en masteroppgave om globalisering i norsk barnelitteratur.