Ny rasismekontrovers etter landskamp

Ingen av de polske spillerne knelte i sympati med Black Lives Matter-bevegelsen under landskampen mot England før påske.
483Shares

Før VM-kvalifiseringskampen mot England på Wembley tok de engelske spillerne det såkalte “kneet” før avspark. Samtidig viste bildene at ingen av de polske motstanderne gjorde det samme.

I engelsk fotball har gesten i sympati med rasismeprotestene i USA og Black Lives Matter-bevegelsen vært et fast innslag, og hatt sterk støtte på grasrot og ledelsesnivå.

I Polen er stemningen en helt annen, og landslagsspillerne hylles av fans og samfunnstopper for å ha avstått fra markeringen, ifølge bylinetimes.com.

Hashtaggen #nieklekamy (vi skal ikke knele) gjorde seg bemerket på Twitter før kampstart. Flere supportere skrev at polakker “kun kneler foran Gud”, og politikeren Krzysztof Bosak, som er leder i det høyreradikale National Movement hevdet at ritualet er “skjær politisk korrekthet”.

Heller ikke landets fotballpresident, den tidligere stjernespilleren Zwignieb Boniek, er sympatisk overfor gesten, og kalte det for populistisk.