Kongolesisk nonne vinner Nansenprisen

 
Foto: Skjermdump/nrc.no
Søster Angélique Namaika har hjulpet hundrevis av voldtektsofre i det nordøstlige Kongo med å få livet sitt på fote igjen. Tirsdag blir den kongolesiske kvinnen kåret til vinner av årets Nansenpris.
Koubang Mbilase Enyam
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

Nansenprisen deles hvert år ut av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) til noen som har gjort en spesiell innsats for flyktninger og fordrevne.

Gjennom organisasjonen Senter for reintegrering og utvikling, som hun selv har opprettet, har søster Angélique bidratt til å skape nytt håp for mer enn to tusen kvinner og jenter i Dungu, nordøst i Kongo. Kvinnene har kommet til den kongolesiske nonnen for hjelp etter å ha vært utsatt for voldtekter og overgrep av Herrens motstandshær (LRA) og andre væpnede grupper.

– Jeg har selv møtt søster Angélique og er utrolig imponert over det arbeidet hun gjør. I møte med brutal vold fra væpnede grupper i det nordøstlige Kongo, har hun valgt å ikke gi opp, men i stedet kjempet for å gi ofre for voldtekter, vold og misbruk nytt håp, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland til flyktningehjelpen.no.

Ble nødt til å flykte
I 2009, da voldshandlingene var på sitt verste, ble søster Angelique tvunget til å forlate sitt hjem. I fire måneder levde hun på flukt og hun forteller til magasinet Perspektiv at opplevelsen hennes har gjort det lettere å forstå hva mange av kvinnene har opplevd.

– Jeg behandler dem alltid som mine egne barn, fordi jeg vet at det de har opplevd egentlig er utenfor fatteevnen til enhver som ikke har opplevd det selv, forteller Angélique.

Høykommissær for flyktninger i FN, Antonio Guterres, er imponert over hva søster Angélique har klart å oppnå.

– Søster Angélique viser hvordan én person kan utgjøre en stor forskjell i livet til familier som er ødelagt av krig. Hun er en sann heltinne, påpeker Guterres overfor flyktningehjelpen.no.