– Blodet skal renne helt til Sverige

 
Foto: Skjermdump/YouTube
Slik ble den finsk-svenske tv-kjendisen Bettina Sågbom utsatt for rasistiske trusler på sms.
0Shares

Sågbom (til høyre på bildet) hadde nettopp gjort seg ferdig med innspillingen av ukens talkshow da den første trusselen kom. Det var sen kveld, og hun hadde parkert bilen ved familiens hus i skogen utenfor Helsingfors. En melding tikket inn på mobilen. Om hun ikke inviterte det svenskkritiske Finskhetsförbundet til sitt show, skulle både hun og familien hennes bøte med livet, sto det.

Hun la meldingen ut på Twitter. Dagen etter kom neste trussel.

– Siden jeg hadde vært så frekk å offentliggjøre den første advarselen, skulle jeg nå drepes på en slik måte at det ville se ut som en ulykke, sier Sågbom til Aftenposten.

Bedt om “å flytte hjem til Sverige”
Programlederen i den svenskspråklige kanalen YLE Fems talkshow Bettina S har “erkefinsk” morsslekt. Farsslekten har hun kunnet kartlegge tilbake til en svensk utvandrer på 1400-tallet.

– Etter de første truslene har jeg mottatt kilometerlange e-poster med påstander om hvordan “vi svensker” har undertrykket finner i århundrer. Jeg har fått beskjed om å “flytte hjem til Sverige”. Men vet du hva?, Finland er mitt hjemland, det er like mye mitt land som deres, sier hun med ettertrykk.

Myte og kompleks
Over 50.000 finner har underskrevet et krav om at den obligatoriske svenskundervisningen avvikles. Parlamentet skal behandle saken i løpet av høsten.

Parallelt med dette har altså truslene mot svenskspråklige mediefolk og politikere preget nyhetsbildet. Også nestleder Päivi Storgård i Svenska Folkpartiet ble oppringt av en anonym person som truet med å voldta henne.

Ifølge Henrik Meinander, historieprofessor ved Helsinki-universitetet handler svenskfiendtligheten om et lillebrorkompleks. Sågbom selv tror svensk kan være avviklet som offisielt språk om 20-30 år.

– Noen fullskala katastrofe er det ikke om språket blir valgfritt på skolen. Det er historiske feiltolkninger og skrudd nasjonalisme som er det farlige, sier hun til Aftenposten.