Uavhengighetsjubileum med ettertanke

 
Foto: Claudio Castello
– Årets feiring av nasjonaldagen er også en påminnelse om at chilenerne ikke må gjenta fortidens feiltrinn som førte til 17 år med diktatur, var hovedbudskapet fra ambassadør Juan Anibal Barria (bildet).
0Shares

Norsk-chilenerne i Oslo feiret 18. september nasjonaldagen på den årlige ambassadefesten på Uranienborg. Samtidig var det også midt under festivitasen anledning til selvrefleksjon. I år er det nemlig 40 år siden militærkuppet i 1973, et kupp som førte til at flere tusener chilenere måtte bøte med livet, mens flere andre titusener måtte ut i eksil.

Ambassadør Barria gratulerte alle tilstede, chilenere som nordmenn, som folk fra andre nasjoner. 

– 18. september er en dato som skal samle alle chilenere, uansett hva de tror eller mener, uansett politiske farger. Jeg tror det er i alles interesse å se et Chile med mer velstand, mer sosial likhet og mer inkludering.

Rødt, hvitt og blått er både Norges og Chiles farger. Laksen som ble servert finnes også i begge land.
Foto : Claudio Castello

Ut mot splittelsen
Ifølge Barria er “Chile på rett vei”, til å bli en moderne og utviklet nasjon.

Flere norske distributører av chilensk var plass under festen.
Foto : Claudio Castello

– En slik prosess innebærer diskusjoner og utfordringer. Og derfor er det viktigere enn noensinne, spesielt med de vonde minnene fra det 17 år lange diktaturet, at den chilenske familien står mere samlet enn noensinne. Gang på gang har det vist seg at ting går galt når det chilenske samfunnet er splittet. Vi kan aldri slette historien, men vi er nødt til å lære av den, understreket han.

En av ambassadens ansatte tok grep om mikrofonen og gitaren, og sang flere chilenske popklassikere til de fremmøttes glede.
Foto : Claudio Castello

Utrops medarbeider var på plass og tok et knippe bilder som publiseres vedlagt.

Juan Lagos (32), bedre kjent under artistnavnet Zaturno, er en av Chiles fremste hip-hop´ere. Lagos har blant annet bodd i Sverige og blitt nominert til de latinske Grammy-prisene i 2009.
Foto : Claudio Castello

Ingen nasjonaldag uten folkemusikk: Siden 1979 har cueca´en vært offisielt anerkjent som Chiles nasjonaldans.
Foto : Claudio Castello