Nytt romfolks-register avslørt i Sverige

Ikke lenger velkomne: Sofienberg kirke har i det siste latt en gruppe romfolk fra Romania slå leir i parken i nærheten. Nå vil man at leiren skal avvikles sporenstraks.
Foto: Ragingwire
Ytterligere et register med romfolk er oppdaget hos politiet i Skåne, melder NTB.
0Shares

Registeret består av 997 personer, hvor 106 er barn under ti år. Etter mandagens avsløring av en database med over 4.000 romfolk, benektet politiet i Skåne at det fantes flere registre. Likevel kunne svensk presse avdekke en slik en for noen dager siden, ifølge Aftonbladet

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterte sent mandag kveld avsløringene om registrering av romfolk.

– Jeg forstår at det er mange som stiller spørsmål om dette, sa Reinfeldt, som er i New York på FNs hovedforsamling.

Informasjonsdirektør hos Skånepolisen, Lars Førstell sier til TT at politiet nå undersøker om registeret kan ha blitt opprettet av enkeltmedarbeidere.

– Registeret er ikke initiert eller bestilt av myndighetene, mener han.

Kalt inn på teppet
Sosialdemokraten Morgan Johansson, som er leder for justiskomiteen i Riksdagen, sier det å ha et register på etnisk grunnlag strider både med Sveriges grunnlov og Europakonvensjonen.

Justisminister Beatrice Ask fra Moderaterna er innkalt til komiteen av Miljöpartiet for å forklare seg om saken. Vänsterpartiet kaller det hele en skandale. Hun reagerer selv kraftig på opplysningene.

– Jeg ble både sint og opprørt og tok naturligvis straks kontakt med mine medarbeidere for at vi skal få i gang arbeidet med det som er sant og ikke sant i dette, sier hun til Aftonbladet.