Få fotball-managere fra etniske minoriteter

Sørgelig alene: Chris Hughton er en av svært få managere i det engelske ligasystemet med etnisk minoritetsbakgrunn. Her fotografert under en fotballtrening i regi av Black and Asian Coaching Association.
Foto: FARE Network
Visepresidenten i FIFA (det internasjonale fotballforbundet) reagerer over en skeiv representasjon av minoriteter i det engelske fotball-hierarkiet.  
0Shares
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

– Fotballen i England må gjenspeile samfunnet, noe den ikke gjør i dag, sier visepresident i FIFA, Jeffrey Webb til BBC.

Et nylig besøk i England etterlot Webb skuffet og lei seg etter møter med svarte spillere og spillere med minoritetsbakgrunn. I møtene fortalte spillerne som hvor liten tro de hadde på at de kom til å få samme muligheter som hvite til å forfølge en drøm om å være trener eller leder.

89 av 92 er hvite
For mens over 30 prosent av spillerne i de fire øverste divisjonene i England er ikke-hvite, har 89 av ligasystemets 92 klubber hvite managere.

Chris Hughton (Norwich), Paul Ince (Blackpool) og Chris Powell (Charlton) er de eneste tre managere som har etnisk minoritetsbakgrunn. Ince er blant dem som tidligere har snakket ut om det han opplever som en diskriminerende praksis.

Webb ber derfor engelsk fotball om å ta et felles løft, se seg i speilet og engasjere seg.

– Etter hva jeg skjønner har mer enn 30 prosent av spillerne afrikansk bakgrunn. Og det er 71 forskjellige nasjonaliteter som spiller i Premier League. Men det gjenspeiles ikke på ledernivå, de får ikke sjansen, sier Webb.