Fredskorps-sykepleier en av Norges modigste kvinner

 
Foto: Nita Kapoor
Gunn Elin Veivåg (34) fra Austevoll i Hordaland med andreplassen i kåringen Årets modigste kvinne 2013 for sin innsats i Zanzibar.

Veivåg (bildet) var utvekslet som sykepleier gjennom Fredskorpset og Haukeland Universitetssjukehus til Mnazi Mmoja Hospital i Zanzibar fra november 2011 til mai 2013.  Hun fikk 2. plass i kvinnemagasinet Taras kåring «Årets modigste kvinne 2013» for arbeidsinnsatsen i denne perioden.

Hun konkurrerte med seks andre nominerte av over 100 påmeldte. Prisen ble offentliggjort i Folketeatret onsdag 30. oktober.

Reduserte mor- og spebarnsdød
Hennes arbeid ved nyfødtklinikken på sykehuset har ført til denne prisutmerkelsen.

«Da Gunn Elin kom til Zanzibar var dødeligheten blant de nyfødte barna rundt 40 prosent på grunn av mangel på utstyr, medikamenter, fasiliteter og kunnskap. Med enkle grep og medbragt utstyr, samt ulltepper og luer fra Norge greide Gunn Elin i samarbeid med de andre på sykehuset å få ned dødeligheten til 12 prosent i løpet av halvannet år» heter det i nominasjonsteksten.

– Jeg opplevde henne som en ildsjel som gjør en innsats langt utover en vanlig «jobb». Hun er en som virkelig legger hjerte og sjel inn i et viktig utviklingsarbeid. Vi vil gratulere henne med en velfortjent pris, sier direktør i Fredskorpset Nita Kapoor til NTB.

Kapoor traff selv Veivåg ved en anledning i Zanzibar.

– Norske fredskorpsere tar med seg viktig lærdom tilbake til Norge, og Gunn Elin har ervervet kunnskap som vil komme Haukeland og norsk helsevesen til gode, påpeker hun videre.