Nelson Mandela er død

 
Foto: Wikimedia Commons
Sør-Afrikas president Jacob Zuma bekreftet dødfallet torsdag kveld. Nelson Mandela (1918-2013) døde i sitt hjem i Johannesburg.
0Shares

Mandela ble innlagt på et sykehus i Pretoria i sommer etter at tilstanden hans igjen forverret seg. Det kom senere meldinger om at Mandela responderte positivt på behandlingen han fikk på sykehuset, men tilstanden har hele tiden blitt betegnet som meget alvorlig. Det skriver VG

Frigjøringshelten, som ble 95 år gammel, har de siste årene slitt med store helseproblemer, og har ikke vist seg offentlig siden fotball-VM i Sør-Afrika i 2010, ifølge VG.

Mandela ble født 18. juli 1918 i den lille landsbyen Mvezo, øst i Kapp-provinsen, sør i Sør-Afrika, og ble tidlig politisk aktiv. Allerede som 22-åring blir han utvist fra universitetet etter en sultestreik. Tre år senere blir han medlem av Den afrikanske nasjonalkongressen (ANC).

I 1960 ble ANC bannlyst, og Mandela ble nødt til å gå i dekning. Året etter ble han utpekt til øverstkommanderende for ANCs væpnede fløy.

I 1962 ble han igjen pågrepet. I 18 år satt han fengslet på Robben Island, før han i 1982 ble overført til Pollsmoor-fengselet inne på fastlandet. 11. februar 1990, etter at Mandela hadde vært fengslet i 27 år, opphevet president Fredrik Wilhelm de Klerk forbudet mot ANC, og benådet Mandela.

I 1993 mottok Mandela og de Klerk Nobels fredspris sammen, for arbeidet med et forent Sør-Afrika.

Våren 1994 vant ANC Sør-Afrikas første demokratiske valg, og Mandela ble landets første svarte president.