Timbuktu i hardt vær

Den svenske artisten Timbuktu er anmeldt for trusler etter at hans nye låt "Svarta duvor och vissna liljor" har skapt reaksjoner
Foto: Flickr
Rapartisten Timbuktu anmeldt for trusler i ny låt. – Jeg synes at folk skal kunne ha forskjellige meninger uten å bli truet med vold, sier Sverigedemokratene-politiker Tony Bengtsson. 
Koubang Mbilase Enyam
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

Timbuktus nye låt Svarta duvor och vissna liljor har skapt reaksjoner i hjemlandet da den angivelig inneholder ytringer mot Sverigedemokraternas partileder, Jimmie Åkesson, som kan oppfattes som voldstrusler, skriver Dagbladet. 

Særlig er det setningen “Dunka Jimmie gul och blå, hissa i en flaggstång” som har skapt reaksjoner, og saken ble ikke bedre da artisten for kort tid siden raste mot det svenske politiske partiet Sverigedemokraterna (SD) på sin ofisielle Facebookside.

Låten blir ikke spilt
Sveriges Radio hevder ifølge Expressen at at sangen kan komme i konflikt med kravet om upartiskhet da den inneholder en klar stilling mot Sverigedemokraterna og Moderaterna. Kringkastingsselskapet bestemte i går at det skal legges begrensninger for bruk av låta, og den kan fra nå av kun spilles i en kontekst der teksten blir diskutert og kommentert.

Jonas Westman, gruppeleder for musikkredaktørene i svenske P3, forteller til Dagens Nyheter at låten strider mot kanalens retningslinjer:

– Sangen inneholder trusler og sterke standpunkter mot SD og M. Det er i strid med de kravene vi har om å være upartiske. Selvfølgelig er temaet ekstra følsomt akkurat nå, fordi vi går inn i en valgkamp.

Kontroversiell
I forrige uke mottok Timbuktu “Fem i tolv”-prisen for sitt arbeid mot fremmedfrykt og rasisme, samme dag som han også ble anmeldt for å spre hat og true med vold.

SD-politikeren Tony Bengtsson stod for anmeldelsen som også er rettet mot Sebastian «Sebbe Staxx» Stakset fra hiphopgruppa Kartellen som medvirker i låta «Svarta duvor och vissna liljor», og blant annet rapper følgende:

«(…) hade jag varit med hade jag tagit järnröret och lagt dom i koma, alla tre. Yeah, fuck SD (Sverigedemokratene, journ.anm.) med Jimmie i spetsen. Sänker en, sänker två, ja då springer nog resten.»

– Jeg synes at folk skal kunne ha forskjellige meninger uten å bli truet med vold, uttalte Bengtsson, og sa videre at han ønsker å teste grensene for hva som kan tillates under den kunstneriske friheten.