Storbritannia vurderer samarbeid med Danmark om asylmottak i Afrika

Storbritannias innenriksminister Priti Patel vurderer asylsamarbeid med Danmark, noe som har skapt sterke reaksjoner.
Foto: UK Department for International Development
Storbritannia er i samtaler med Danmark om hvorvidt de to landene skal forsøke å opprette et felles asylmottak utenfor Europa, skriver The Times.

Ifølge den britiske avisen presser statsminister Boris Johnson på for å få på plass en plan raskt, ifølge VG.

Det har i år ankommet over 5.600 asylsøkere til Storbritannia via Den engelske kanal.
Avisen siterer kilder i det britiske innenriksdepartementet, Home Office, som sier at innenriksminister Priti Patel drøfter et mulig samarbeid med den danske regjeringen om å opprette et mottakssenter for asylsøkere i Rwanda.

Kritiserer planene

Kilder i Home Office sier til Evening Standard:

– Asylsystemet vårt er ødelagt, og vi kan ikke sitte stille mens folk dør og prøver å krysse kanalen. En ny innvandringspolitikk vil ønske folk velkommen gjennom trygge og lovlige ruter, samtidig som det forhindrer misbruk av systemet og kriminaliteten forbundet med det.

Veldedighetsorganisasjoner og parlamentsmedlemmer kritiserer planene som “grusomme og fiendtlige”. Enver Solomon, administrerende direktør i Flyktninghjelpens britiske kontor, sier til avisen:

–  Offshore-behandling av asylsøknader er en grusomt og fiendtlig tiltak mot sårbare mennesker, som uten egen skyld har flyktet fra krig, undertrykkelse og terror.

Ian Blackford, fra det skotske SNP, Scottish National Party, kommer også med kritikk av innenriksministeren.

– Hvis Priti Patel vil sende asylsøkere til Rwanda, vil vi kjempe mot dette. Ikke i vårt navn. Vi behandler mennesker med respekt og verdighet.