Flyktninger skaper hodebry i Israel

 
Foto: Skjermdump/YouTube/PressTV
Over 10.000 afrikanske asylsøkere demonstrerte utenfor Knesset forrige uke med krav om human behandling i tråd med menneskerettighetene. Israels regjering truer med å sende dem hjem.
0Shares

Utenfor Knesset bar flyktningene plakater der det stod “Vi er flyktninger”, “Vi er ikke kriminelle”, og “Vi er ikke infiltratører – vi er mennesker”, skriver dagen.no.

Årlig får omlag 19.000 lovlige immigranter oppholds- og arbeidstillatelse i Israel. Senere kan de innvilges statsborgerskap etter loven om hjemvending. Ofte dreier det seg om folk som kan bevise at de har jødiske foreldre eller besteforeldre. Israel har også et godt utbygget mottaksapparat som tar seg av språk- og yrkesopplæring, samt integrering.

For andre flyktninger og asylsøkere som kommer til Israel er historien en helt annen. Nærmere 60.000, hovedsaklig fra Sudan, Etiopia og Eritrea har kommet til Israel de siste åtte årene på flukt fra forfølgelse og undertrykking i sitt hjemland. Flyktningene lever også ofte under svært dårlige forhold, mange stuet sammen i enkle skur. Samtidig gjør israelske myndigheter lite for å imøtekomme kravene deres om asyl.

Umulig å deportere
Statsminister Benjamin Netanyahu ser ikke på demonstrantene som flyktninger, men hevder det er økonomiske grunner til at de er kommet. Han har uttalt denne uken at de ikke kan bli værende i Israel.

Knesset-representant Michal Rozin (Meretz) håpet at hele regjeringen ville ta tak i saken og møte demonstrantene.

– Men da dette ikke skjedde, tok vi utfordringen og ba Knesset-medlemmer stille opp og møte representanter for asylsøkerne til dialog, lytte til deres problemer, stille spørsmål og få svar, sier Rozin til nettstedet The Times of Israel.