Tre års fengsel for sin legning

Jean Claude Mbédé var en homofil mann i Kamerun, et land hvor homofili ikke er tillat. Han ble dømt til tre års fengsel for å ha sendt en tekstmelding til en annen mann
Foto: https://allout.org/en/actions/remember-roger
Roger Jean-Claud Mbédé var homofil i Kamerun, der homofili er straffbart. Han ble dømt til tre års fengsel etter en tekstmelding til en annen mann. 
0Shares
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

Grunnet en kjærlighetserklæring til en annen mann ble Mbédé dømt til å sone en straff på tre år. Loven i Kamerun sier at homofili kan straffes med inntil fem års fengsel og bøter på opptil 200.000 CFA (rundt 2500 kroner).

34-åringen var student og aktiv i arbeidet for bedre rettigheter for homofile i hjemlandet. Til tross for utfordringene han sto overfor, utfordret han systemet og landets anti-homofililover. Han gjorde dette for å forhindre at andre lesbiske, homofile, biseksuelle og transpersoner i Kamerun skulle måtte lide samme skjebne som han. 

Mbédé døde av testikkelkreft mens han var løslatt mot kausjon i Kamerun den 10. januar i år. Grunnen til at han ble dømt til fengsel, var at han skal ha sendt en tekstmelding med ordene “i’m very much in love w/u” til en annen mann. 

LLH hadde i 2011 en kampanje for å frifinne Jean-Claude Roger Mbédé som ble fengslet i Kamerun og dømt for homoseksualitet. På bildet: en aktivist fra Uganda sammen med Marna Eide, internasjonal rådgiver i LLH.
Foto : Flickr

Forbannelse
Nettstedet allout.org arrangerte en underskriftkampanje i forbindelse med fengslingen til Mbédé, og flere tusen mennesker engasjerte seg i saken hans. Advokaten hans, Alice Nkom, forteller til France24 at klienten døde i sin hjemby. 

– Han søkte tilflukt i landsbyen sin ettersom han var etterlyst, noe som betydde at han kunne bli arrestert når som helst. Så fikk vi nyheten om at han var fengslet, sier Nkom til den franske nyhetskanalen.

Videre sier hun at Mbédé var sterkt preget av arrestasjonen, og ble sykere mens han enda var i varetekt. Han fikk ikke behandlingen han trengte.

Familien hans forteller imidlertid at bortgangen hans er en måte å rense ham for forbannelsen, som de mente at homoseksualiteten var.