New Zealands Ardern beklager rasistisk forfølgelse på 70-tallet

En tredel av dem som oppholdt seg ulovlig i landet, var fra stillehavslandene, men de utgjorde 86 prosent av dem som ble utvist.
Foto: nato.int
New Zealands statsminister Jacinda Ardern kom søndag med en formell unnskyldning for rasistisk forfølgelse av stillehavsfolk på 70-tallet.
588Shares

De famøse «morgenrazziaene» rettet seg mot ulovlige innvandrere fra stillehavsøyene, til tross for at like mange ulovlige innvandrere var briter og amerikanere.

Politi og immigrasjonsmyndigheter med hunder tok seg inn i folks leiligheter grytidlig om morgenen for å pågripe og deportere dem.

En tredel av dem som oppholdt seg ulovlig i landet, var fra stillehavslandene, men de utgjorde 86 prosent av dem som ble utvist. Briter og amerikanere utgjorde også en tredel, men kun 5 prosent av de deporterte.

– I dag vil jeg på vegne av New Zealands regjering be stillehavssamfunnet om formell og betingelsesløs unnskyldning for den diskriminerende gjennomføringen av innvandringslovene på 1970-tallet, sa Ardern i en høytidelig seremoni i byen Auckland.

Hun sa at selv om det er 50 år siden razziaene fant sted, er de som ble rammet, fortsatt sterkt preget av dem.

New Zealands minister for stillehavsfolkene, William Sio, som selv kom med sin familie fra Samoa i 1969, kalte raidene rasisme av verste sort.

New Zealand oppfordret etter krigen folk fra øyer som Samoa, Tonga og Fiji til å innvandre på grunn av mangel på arbeidskraft. Men på 70-tallet snudde stemningen, og folk beskyldte dem for å ta arbeidet fra newzealendere.