Flere kjendiser bærer navnet Ayub. Ayub Daud er født i Somalias hovedstad Mogadishu i 1990, og han spiller i øyeblikket på landets landslag. Han har tidligere spilt på flere italienske lag, blant annet for Torino.
photographer: Alchetron
Babyverden og navneforsker Ivar Utne presenterer navnet Ayub, som trolig har hebraisk opphav og finnes både i Bibelen og Koranen.  
10Shares
Latest posts by Maren Eriksen (see all)

Månedens navn
Den første dagen i hver måned introduserer Utrop et navn og forteller litt om hvor mange som bærer navnet og hvor det har sin opprinnelse.

Ayub er arabisk navneform fra Koranen, også skrevet Ayyub og Ayoub. Det tilsvarer Job i Bibelen. Både Ayub og Job er mest sannsynlig hebraisk, men det har ikke sikre forklaringer. I muslimsk tradisjon blir det forklart som en som angrer og vender tilbake til Gud (Allah). Innenfor kristendommen blir Job forklart på minst tre andre måter: 1) en som er undertrykt, motarbeidet og plaget, 2) hvor er far (som her vil si Gud), og 3) en som beklager og uttrykker sorg for å ha gjort noe galt (syndet). Denne siste forklaringen er omtrent som den muslimske. Ayub blir også brukt som etternavn. Det er fordi fedres eller forfedres fornavn blir etternavn for etterkommere i muslimsk navnetradisjon.

Bruk av navnet Ayub i Norge og andre land

Navnet har, med innvandring, kommet litt i bruk i Norge fra rundt år 2000.

Fra 2010 til 2020 har 5 til 16 barn fått navnet Ayub i Norge, blant annet 5 i 2018 og 2019, og 6 i 2020. Ayoub er omtrent like mye brukt, med 7 i 2020.

Den 01.01.2021 var det 199 gutter/menn med Ayub som første eller eneste fornavn i Norge, 5 Ayyub, 125 Ayoub, 12 Ajub og 23 Job. Ayub var da på 889. plass for navn på gutter/menn i befolkningen i Norge. I alt 55 hadde Ayub som etternavn.

I England og Wales var Ayub på 572. plass i 2018 og på 526. plass i 2019.

Derfor fungerer Ayub godt nå

Navnet blir sannsynligvis helst brukt i familier med muslimsk bakgrunn.

Varianter av Ayub

Ajjub, Ajub, Ayoub, Ayub, Ayuub, Ayyub, Giobbe, Hiob, Hjob, Ijob, Job

Slik uttales Ayub

ayyob

AA-job, på engelsk

Du kjenner Ayub fra

Sanger Ayub Ogada, musikkartister Ayub Ali og Ayub Jonn, politikere Ayub Khan og Ayub Jamil, skuespillere Ayub Khan, Ayub Khoso og Ayub Khan Din, fotballspiller Ayub Daud

Denne teksten ble først publisert på babyverden.no sine sider om navn, og publiseres i Utrop etter avtale med redaktør i Babyverden, Maren Eriksen. 

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.