En variant av Hussain er blant annet mellomnavnet til USAs president fra 2009 til 2017 – da stavet med ‘e’, slik: Barack Hussein Obama. Her fra et skolebesøk i den amerikanske delstaten Georgia.
Foto: Official White House Photo by Pete Souza
Babyverden og navneforsker Ivar Utne presenterer navnet Hussain – «liten og vakker».
Maren Eriksen
Latest posts by Maren Eriksen (see all)

Hussain og varianter betyr liten og vakker. Hussain var sønn til kalifen (leder for muslimene) Ali som var søskenbarn og svigersønn til profeten Muhammad. Hussain og hans bror Hasan står sentralt i sjiaislam, til forskjell fra sunniislam.

Bruk av navnet Hussain i Norge og andre land

Hussain og lignende former har ikke eldre tradisjon i Norge, men kom i bruk med innvandring fra muslimske områder i andre halvdelen av 1900-tallet.

I 2018 var det 4 barn som fikk navnet Hussain og 6 barn som fikk navnet Hussein. I 2019 var det 4 barn som fikk navnet Hussain og 5 om fikk navnet Hussein. Bruken av formen Hussein har ligget rundt 10 fødte i året fra like før tusenårsskiftet fram til 2007. Etter det har bruken ligget litt høyere noen år, med 20 som det høyeste for formen Hussein. Samlet ligger skrivemåtene for Hussein og Hussain et par fødte høyere. Vi kan regne med at bruken holder seg på samme nivå som mot slutten av 2010-tallet tidlig i 2020-årene.

Den 01.01.2021 var det 211 gutter/menn ved navn Hussain i Norge.

I England og Wales var Hussain på 374. plass for gutter i 2019 og 404. plass i 2020.

Derfor fungerer Hussain godt nå

Hussain og lignende former er først og fremst i bruk i familier med muslimsk bakgrunn.

Slik uttales Hussain

hosain

Du kjenner Hussain fra

Sanger Hussain Al Jassmi, fotballspiller Etzaz Hussain, USAs tidligere president Barack Hussein Obama

Jentevarianter av Hussain

Husayna, Husseina

Denne teksten ble først publisert på babyverden.no sine sider om navn, og publiseres i Utrop etter avtale med redaktør i Babyverden, Maren Eriksen. 

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.