Mange kjenner Navnet Pedro via den kjente spanske filmregissøren Pedro Almódovar (til venstre), her avbildet med skuespilleren Antonio Banderas som har spilt i mange av Almódovars filmer. Blant Almódovars mest kjente filmer er Todo sobre mi madre, Carne trémula og Mujeres al borde de un ataque de nervios.
Foto: Variety
Babyverden og navneforsker Ivar Utne presenterer navnet Pedro, som kan bety stein eller klippe og i Norge hovedsakelig brukes av familier med spanskspråklig bakgrunn.
Maren Eriksen
Latest posts by Maren Eriksen (see all)

Pedro er spansk og portugisisk form av Peter. Peter er navnet på en av Jesu disipler, og navnet kommer fra det greske Petros som betyr stein eller klippe. Pedro finnes også som etternavn fordi fornavn har blitt tatt i bruk som etternavn for etterkommere i mange land, blant annet i Spania. Det tilsvarer bruken av sen-navn i Norge, så som Olsen, Jensen eller Hansen.

Bruk av navnet Pedro i Norge og andre land

Pedro er lite brukt i Norge, og bruken har økt mye med innvandring fra rundt år 2000. De fleste i Norge med Pedro som første fornavn er født fra 1970- til 1990-årene, de felste utenlandsfødte.

Ved inngangen til 2021 var det 339 gutter/menn med Pedro som første eller eneste fornavn, 8 hadde Pedro som etternavn.

I Spania var Pedro blant de ti vanligste navnene for gutter født i første halvdelen av 1900-tallet. Det har vært mye mindre brukt siden tidlig på 1980-tallet. Navnet har ellers blitt mye brukt i Portugal og i Midt- og Sør-Amerika gjennom flere århundrer.

I Spania var Pedro den 01.01.2020 på 20. plass blant alle menn, og på 61. plass for fødte i 2020.

I USA har Pedro stort sett ligget mellom rundt 250. og 400. plass siden år 1880, og nok også før. I 2020 var navnet på 411. plass, og er svakt på vei ned.

I England og Wales var Pedro på 974. plass i 2019.

Derfor fungerer Pedro godt nå

Pedro blir enten brukt med inspirasjon fra mediene eller i familier med spanskspråklig bakgrunn. Navnet ender på -o, som mange foreldre liker.

Navnet er lite eller ikke brukt i Norge på 2000-tallet.

Varianter av Pedro

Biehtár, Biera, Boutros, Butros, Butrus, Peder, Peer, Pekka, Pelle, Per, Pete, Peter, Peteris, Peters, Petr, Petras, Petri, Petro, Petros, Petru, Petrus, Petter, Petur, Piera, Pierino, Pierre, Piet, Pieter, Piotr, Pièro, Piètro, Pjetur, Pjotr, Pær, Pär

Slik uttales Pedro

PEED-rå, på spansk og flere språk

PED-råo på engelsk

PEED-ro på norsk

Du kjenner Pedro fra

Fotballspillere Pedro Chirivella, Pedro Roma og Pedro Rodriguez, skuespillere Pedro Pascal og Pedro Alonso, politiker Pedro Sánchez, filmregissør Pedro Almodóvar

Jentevarianter av Pedro

Petra, Petrea, Petrikke, Petrina, Petrine, Pièra

Denne teksten ble først publisert på babyverden.no sine sider om navn, og publiseres i Utrop etter avtale med redaktør i Babyverden, Maren Eriksen. 

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.