Shetland-beboere vil bli norske

Shetland var i fire århundrer under Norge før man kom under skotsk, og senere britisk overhøyhet. Nå vurderer en gruppe selvstendighetsaktivister at øygruppa i etterkant av Skottlands selvstendighetsavstemning til høsten, skal bli norsk igjen.
Foto: Henk Stichter
– Veien til Bergen er kortere enn til Edinburgh, sier uavhengighetsforkjemperne på Shetland. Nå vil de igjen bli en del av Norge.

– Vi vil ha det mye bedre med Norge enn med skottene, sier Alister Ingster i den shetlandske uavhengighetskampanjen til NRK.

I 400 år fram til rundt år 1500 var Shetland, som ligger midt i Nordsjøen mellom Vestlandet og Skottland, en del av Norge. Nå argumenterer Ingster og andre selvstendighetsaktivister at selvstendighet er den eneste måten Shetland kan overleve på etter oljealderen.

– Flesteparten her ser ikke sine røtter i England eller Skottland, men i Norge, sier Stuart Hill, en av frontfigurene i selvstendighetskampen til NRK.

Selvstendighet = trøbbel
Jørn Øyrehagen Sunde, professor ved Universitetet i Bergen, kjenner Shetlands historie svært godt. Sunde hevder frustrasjonen på Shetland handler om mangel på forståelse i Edinburgh og London.

– Avstanden fra Shetland til Norge er like stor som fra Shetland til Edinburgh. De spesielle forholdene på Shetland er ikke bedre forstått her i Norge enn de ville vært i Edinburgh.

Likevel tror han at Shetland som uavhengig stat vil få store problemer.

– I realiteten er ikke Shetland større enn øya Stord i Sunnhordland. Shetland mangler rett og slett for mange av de funksjonene som vi forventer av en stat, sier han til NRK.

Linken til illustrasjonsbildet.