La ned forbud mot nazi-nettverk

Indreminister for delstaten Bayern Joachim Herrmann fra det konservative partiet CSU har bestemt at den nynazistiske paraplyorganisasjonen Freies Netz Bayern blir forbudt. Bildet er tatt i 2013 i en annen sammenheng
Foto: blu-news.org
Myndighetene i en av Tysklands største delstater Bayern har bestemt at det nynazistiske nettverket Freies Netz Süd ikke får fortsette sin virksomhet. 
0Shares

Det bayerske indreministeriet har bestemt at Freies Netz Süd (FNS) fra nå av er en forbudt organisasjon. I begrunnelsen heter det blant annet at FNS følger en “aggressiv, militant linje som truer forfatningen”. Det skriver nyhetsmagasinet Der Spiegel. 

Tyskland har siden den vesttyske republikken ble opprettet i 1949 motarbeidet nynazistiske grupperinger og andre som myndighetene mener truer det tyske demokratiet. Arbeidet med å kartlegge og aksjonere mot antidemokratiske, forfatningsfiendtlige grupper og partier ledes av den statlige myndigheten Verfassungsschutz. Verfassungsschutz overvåker i dag alle typer ekstremistiske bevegelser, ikke bare nynazister.  

Allerede for et år siden gjennomførte myndighetene en av de største razziaene noensinne mot høyreekstreme i Bayern mot FNS. I aksjonen deltok rundt 700 politifolk og ansatte ved Verfassungsschutz. Verfassungsschutz anslår i sin siste årsrapport FNS' “mobiliseringspotensial” til å omfatte ca 300 personer, ifølge Der Spiegel. FNS skal ha pleiet kontakt med flere nynazistiske organisasjoner og partier rundt om i Europa, blant dem Gyldent Daggry i Hellas. 

Det bayerske indreministeriet melder at samtidig med forbudet beslaglegges og inndras “midler fra tredjepart som med forsett brukes til å legge til rette for 'Freies Netz Süds' forfatningsfiendtlige bestrebelser”. 

Bayerns indreminister Joachim Herrmann fra det konservative partiet CSU uttaler at han vil komme med flere detaljer i løpet av dagen, skriver avisen Der Tagesspiegel. 

Lenke til bildet i saken. 

FAKTA: 
Freies Netz Süd (FNS) ble opprettet i 2009 og var en videreføring av det såkalte “Frankische Aktionsfront” som ble forbudt i 2004. FNS fungerte som en paraplyorganisasjon for diverse mindre, nynazistiske grupperinger. De ble etter hvert motstandere av det største høyreekstreme partiet i Tyskland, Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD), og la seg på antikapitalistisk linje.