Flest innvandrere ofre for partnerdrap

Vibeke Ottesen, kriminolog og drapsforsker, forklarer at personer som begår partnerdrap ofte er mennesker som går gjennom en livskrise og kan være psykisk syke
Foto: Nareen Mizoory
– I familiedrap i Norge er innvandrere overrepresentert, men det har ingenting med æresdrap å gjøre, sier forsker Vibeke Ottesen. 
0Shares

Annenhver kvinne som er drept av sin partner i Norge de siste årene har utenlandsk bakgrunn. Personer med utenlandsk bakgrunn er overrepresentert både som offer og gjerningsperson i partnerdrapssaker. Det skriver Bergens Tidende via NTB.

Tre av ti ofre siden 1999 var utenlandske eller tidligere utenlandske statsborgere. Litt over en tredel av gjerningspersonene hadde utenlandsk bakgrunn, viser tall som Kripos har hentet inn for Aftenposten. De siste årene har andelen utlendinger i slike saker økt.

Livskrise og psykisk sykdom
Kriminolog Vibeke Ottesen, som forsker på partnerdrap ved Universitetet i Oslo, er ikke overrasket. Hun forklarer ifølge Bergens Tidende at gjerningspersonene ofte er mennesker som er i livskrise og som kan være psykisk syke.

– Livskrisen kan være samlivsbrudd eller økonomiske problemer. Hjelpeapparatet er ikke nødvendigvis godt tilgjengelig for dem, enten fordi de ikke er kjent med det eller fordi de kommer fra en kultur der det ikke er naturlig å søke hjelp, sier Ottesen.