Protesterer mot Kina hver uke

Meditasjon er en viktig del av det å utøve Falun Gong. På bildet: En håndfull utøvere mediterer i protest foran den kinesiske ambassaden forrige uke
Foto: Are Vogt Moum
Så ofte de kan mediterer Falun Gong-utøvere stille utenfor den kinesiske ambassaden på Vinderen i Oslo. – Kinesiske myndigheter fengsler folk bare på grunn av deres livssyn. Mange tusen har blitt drept og fått organene sine fjernet, sier én av demonstrantene. 

– I Kina har man “svarte fengsler”, der tusenvis holdes fanget på ubestemt tid. Dette er uoffisielle fengsler som det ikke finnes tilgjengelig informasjon om. Dit sendes blant annet utøvere av Falun Gong, sier Frank Li til Utrop. 

Frank Li (navnet han bruker i Norge) er en av syv oppmøtte foran den kinesiske ambassaden i dag. 

– Falun Gong har ikke noe presteskap, vi er ikke en religion. Vi gjør alt på frivillig basis. Hver uke protesterer vi utenfor ambassaden, særlig på lørdager når flest utøvere har fri, forteller Li. 

Li ble selv satt i arbeidsleir etter at han som ung mann begynte å praktisere Falun Gong. 

– Før 1999 var Falun Gong ikke forbudt, så jeg kunne fritt lese om dette livssynet i bøker. Falun Gong

Frank Li er bekymret for situasjonen for Falun Gong-utøvere i Kina. Derfor protesterer han mot myndighetene så ofte han kan.
Foto : Are Vogt Moum

handler om sannhet, medfølelse og toleranse, og metodene våre hjelper til å styrke helsen og gi sjelefred. Hver morgen gjør vi øvelser. 

Li satt i arbeidsleir i ett år. Etter hvert flyktet han til Norge på grunn av forfølgelsen i Kina. Det samme har mange andre av dem som i dag utgjør Falun Gong-miljøet i Norge gjort.

– Den store skammen de siste årene har vært den ulovlige organhøstingen kinesiske myndigheter praktiserer overfor politiske fanger og samvittighetsfanger, f eks tibetanere, uavhengige kristne og fremfor alt utøvere av Falun Gong. Titusenvis har mistet livet som følge av praksisen, hevder Li.

Han mener organene oftest går til velstående pasienter fra Kina eller Vesten som ikke ønsker å stå på venteliste for å få organtransplantasjonen de trenger, sier han. 

Praksisen Li refererer til, har vært mye omtalt i europeiske medier etter at den kjente menneskerettighetsadvokaten David Matas fra Canada offentliggjorde en rapport om saken i 2007. Rapporten skrev han sammen med den tidligere politikeren David Kilgour, også han fra Canada. De konkluderer med at organhøsting har foregått i “stor skala” siden 1999. To år senere ga de ut en oppdatert versjon av rapport i form av boka “Bloody Harvest – The killing of Falun Gong for their organs”. Kinesiske regjeringstalsmenn har flere ganger “hissig benektet” beskyldningene om organhøsting, som det står i Wikipedia. Men i Vesten har flere statlige og ikke-statlige aktører tatt beskyldningene på alvor. 

Så mange som 41 500 personer ble offer for ulovlig organhøsting i perioden

Den lille gruppen Falun Gong-utøvere hadde hengt opp plakater som viser tortur og overgrep utført av kinesiske myndigheter.
Foto : Are Vogt Moum

2000-2005, da praksisen var påsitt mest intense, ifølge rapporten. 

Frank Li forteller at forfølgelsen av Falun Gong fortsetter med uforminsket styrke i Kina selv om den ulovlige organhøstingen har avtatt noe. 

– Myndighetene er redde for oss fordi vi er så mange. Vi var nesten 100 millioner i Kina før forfølgingen startet i 1999. Men Falun Gong-utøvere er ikke ute etter makt. Vår bevegelse tar sikte på at folk skal forbedre sin helse og sin forståelse av moralske prinsipper. Vi er ikke en politisk bevegelse, men er på den politiske arena på grunn av kommunistpartiets forbrytelser. Vi kan ikke la partiet ta organer og drepe uskyldige mennesker, sier han. 

Den kinesiske ambassaden i Oslo har ikke svart på Utrops henvendelser for å få en kommentar i saken. 

FAKTA: 
Falun Gong er en kinesisk meditasjonsbevegelse, grunnlagt av Li Hongzhi i 1992. I 1999 ble Falun Gong forbudt i Kina. Dette skjedde etter at bevegelsen hadde greid å samle 10 000 mennesker til en demonstrasjon på Den himmelske freds plass. Siden 1999 skal over 100 000 tilhengere ha blitt forfulgt og fengslet, og mange tusen skal ha blitt torturert. Allerede i 2008 var det dokumentert at over 3000 utøvere av Falun Gong var blitt drept. 

Kilder: Store Norske Leksikon, New Statesman