Gisseldrama i Sydney

 
Foto: Skjermdump/Twitter/7News
En gisseltager skal siden klokken 23.45 norsk tid ha holdt flere personer fanget ved Lindt Chocolate Cafe på Martin Place i den australske hovedstaden.
0Shares

Visepolitimester Catherine Burn sier til The Guardian at det er minst 13 og ikke flere enn 30 gisler inne i kafeen. Hun bekrefter også at de har fått kontakt med gjerningspersonen, og at de forsøker å løse situasjonen på en fredelig måte.

Tungt bevæpnet politi har en storstilt aksjon på stedet, og har omringet kafeen. Gisseltageren har kommet med flere spesifikke krav til både hvordan media bør omtale aksjonen, han har også tvunget gislene til å ta kontakt med media og til å legge ut kravene hans på sosiale medier.

Gisseltageren skal angivelig også kommet med spesifikke bombetrusler mot navngitte steder i sentrum av Sydney, noe som kan bety at gisseldramaet kan utvikle seg til en terroraksjon. 

Henger flagg ut av vinduet
Tre av gislene kom seg ut av kaféen klokken 05.45 norsk tid, seks timer etter gisselsituasjonen startet. Klokken 07.02 norsk tid kom også to kvinner løpende ut av kaféen.

SkyNews rapporterer også at et svart flagg med arabiske skrifttegn henger ut av et av vinduene ved den omringede Lindt Chocolate Cafe.

Ifølge TV-kanalen ABC skal det dreie seg om det såkalte Shahada-flagget, som har en tekst med den islamske trosbekjennelsen.

Lager anti-rasisitisk hashtagskampanje
Ettersom gisseltakeren tilhører mest sannsynlig en islamistisk gruppe frykter man islamofobiske represalier i etterkant av gisseldramaet. Grunnet dette har australske Twitter-brukere kommet i gang med hashtagskampanjen #illridewithyou, hvor man tilbyr støtte til byens muslimer som frykter å fysisk eller verbale angrep på byens kollektivtransport.

Kampanjen fungerer ved at man twitter inn en melding, og brukere med muslimsk og ikke-muslimsk bakgrunn kan avtale å ta lokaltog eller buss sammen.

Også flere av verdens ledere fordømmer hendelsen på det sosiale nettverket.

– Slike handlinger er umenneskelige og høyst beklagelig. Jeg ber for alles sikkerhet, skriver den indiske statsministeren Narendra Modi.

– Jeg har i natt blitt løpende orientert om det som har skjedd i Sydney. Situasjonen er dypt urovekkende og mine tanker går til alle de som er fanget opp i denne, twitret den britiske statsministeren David Cameron.

– Våre tanker og bønner er med våre australske venner, er tonen fra Canadas statsminister Stephen Harper.