Nominert til Nobels fredspris

 
Foto: Ensaf Haidar/PEN International
Sammen med sin advokat er blogger og menneskerettighetsaktivist Raif Badawi nominert til Nobels fredspris.
0Shares

Badawi (bildet) ble verdenskjent etter å ha blitt arrestert og så dømt etter Saudi-Arabias strenge religiøse lovgivning. Samfunnsaktivisten skal ha laget en hjemmeside hvor temaer som menneskerettigheter og ytringsfrihet har blitt diskutert.

SV-politikeren Snorre Valen har sammen med sin parti- og stortingskollega Karin Andersen har nominert de to til Nobels fredspris. 

– Raif Badawi og Waleed Abu al-Khairs arbeid med tros- og ytringsfrihet i et totalitært regime som Saudi-Arabi er svært viktig, sier stortingsrepresentant Snorre Valen til nettstedet fritanke.no.

Fristen for å foreslå kandidater utløp på søndag, og en rekke stortingspolitikere har benyttet sin mulighet til å levere innspill til Nobelkomiteen. Hvem som blir årets vinner, gjøres kjent av Nobel-komiteen i begynnelsen av oktober.

Fikk 1000 piskeslag
“Lovbruddet” til Baidawi resulterte i at saudiarabiske myndigheter anklaget Badawi for å ha krenket islam. Raif Badawi ble i mai 2014 til 1000 piskeslag, ti års fengsel, ti års utreiseforbud og en bot på en million saudiske riyaler (ca. to millioner kroner).

Waleed Abu al-Khair er jurist og Badawis advokat. Han har også grunnlagt menneskerettighetsgruppen Monitor of Human Rights in Saudi Arabia og soner for tiden en dom på 15 års fengsel.