– Brorskapet har forbindelser til ekstremister

 
Foto: Eye OnRadicals
Det hevder tidligere britisk ambassadør til Saudi Arabia, Sir John Jenkins, i en rapport bestilt av britiske myndigheter. 

I rapporten ser ambassadør Jenkins nærmere på Det Muslimske Brorskap og dets forbindelser. Han mener Brorskapet “inngår i et nettverk av ekstremisme”. Nå forbereder britiske myndigheter seg på å aksjonere mot organisasjoner med forbindelser til terrorklassifiserte organisasjoner som Hamas.

Ifølge rapporten, som enda ikke er publisert, skal Det Muslimske Brorskap ha som mål å erstatte sekulære demokratier med kalifater basert på sharialover.  

Til tross for enighet blant de fleste analytikere om at Brorskapet ikke er en terrororganisasjon og derfor ikke bør forbys, viser rapporten til forbindelser mellom organisasjonen og terrorganisasjoner som Hamas.  

I en egen undersøkelse gjort av The Sunday Telegraph er det funnet klare forbindelser både organisatorisk og ideologisk mellom Det Muslimske Brorskapet og organisasjoner linket til Hamas, skriver The Telegraph.

Avisen peker også på Muslimbrødrenes europeiske hovedkvarter, to bygninger kalt Westgate House og Crown House, begge i utkanten av London, som huser minst 25 organisasjoner som knyttes til Det Muslimske Brorskap eller Hamas. 

Forsker Kai Kverme mener Muslimbrødrene ikke går i retning ekstremisme og terror.
Foto : UiO/pressebilde
Norsk forsker uenig i påstanden
Midtøsten-forsker Kai Kverme ved Universitetet i Oslo påpeker at det ikke noe nytt at Hamas og Brorskapet har forbindelser.

– Hamas springer ut av Det muslimske brorskapet i Gaza. Forholdet til det egyptiske Brorskapet har vært sterkt, skriver han i en epost til Utrop.

Han mener ikke at Muslimbrødrene er blitt mer radikale den siste tiden.

– Generelt er det ikke en trend at Muslimbrødrene går i retning ekstremisme og terror. I et land som Egypt kan det kanskje tenkes at noen yngre og frustrerte medlemmer eller sympatisører i større grad vil forsvare voldsbruk etter at Sisi tok makten og etter den voldsomme forfølgelsen de har vært utsatt for. Men organisasjonen som sådan tar sterk avstand fra voldsbruk. 

Kverme påpeker at Hamas' forhold til Det syriske brorskapet vært anstrengt i mange år. Dette skyldes ikke minst at Hamas hadde sine hovedkvarter i Damaskus frem til 2011, mens medlemskap i det syriske Brorskapet innebar dødsstraff.

– De var en stund veldig optimistiske, ikke minst etter at Muslimbrødrene i Egypt overtok regjeringsmakten, men da de ble fjernet av militærkuppet til Sisi i 2013, ble den egyptiske staten meget fiendtlig innstilt til dem, og de egyptiske Muslimbrødrene kom i en posisjon der det kun handler om å overleve som organisasjon. Dette har helt klart svekket Hamas, skriver han.  

Linken til illustrasjonsbildet