Storavis skylder på innvandring

Foto: Illustrasjon.
Jyllands-Posten mener på lederplass at mange år med stor innvandring fra Midtøsten er årsaken til at Danmark nå må leve med frykt for terrorangrep.

I avisens hovedkommentar mandag skriver sjefredaktør Jørn Mikkelsen at mange av dagens politikere må bære det tunge ansvaret for masseinnvandringen, som er umulig å snu, skriver VGNett.

I lederen rettes skytset mot mange av dagens danske politikere:

– For det var i deres generasjon, mens de satt med ansvaret, at det for alvor ble åpnet for masseinnvandring fra Midtøsten. Dette er en grunnleggende konstatering av en sammenheng som mange helst ikke vil snakke for høyt om.

– Er ikke ofre
I kommentarartikkelen minnes det om de voldsomme reaksjonene på Muhammed-tegningene som avisen publiserte for snart ti år siden.

– Hvor ofte har ikke den påstanden blitt gjentatt de siste ti årene. Muhammed-tegningene skulle brukes til å trampe på en forfulgt og utsatt minoritet. Men de muslimske mindretall er ikke undertrykte eller forfulgte. Tvert i mot har de flere reddigheter enn mange andre mindretall. Myten om at Europas muslimer er “vår tids jøder” er en simpel løgn, som ikke minst venstresiden har holdt krampaktig fast i, skriver Jyllands-Posten videre.

– Tolkes i lys av sjokket
Høyres Michael Tetzschner, som selv var i København i helgen, og deltok på mandagens minnemarkering. Han mener overfor VGNett at utspillet i Jyllands-Posten må tolkes i lys av sjokket etter de to attentatene i helgen.

– Vi får en debatt om hvilket sikkerhetsnivå og metoder man kan akseptere, og allikevel beholde et fritt samfunn. Og det kommer en debatt om integrasjonen er bra nok, og selvsagt også om omfanget av innvandring.

– Unyttig analyse
Frank Aarebrot, professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, mener at Jyllands-Postens lederkommentar for så vidt er sann, men også helt unyttig.

– At innvandringen har skylden for terroren i Europa, er jo som å si at veiene har skylden for alle trafikkulykkene. I den forstand at uten veier, ingen trafikkulykker. Men poenget er hvor nyttig denne innsikten er. 

– Har et poeng
Samfunnsdebattant og pensjonert økonom Haakon Hellenes sier til utrop.no seg til en viss grad enig i lederartikkelen.

 
Foto : Claudio Castello

– Innvandringen til de fleste landene i Vest-Europa fra ulike kriseområder der historien utviser mange konflikter mellom utvandrer- og innvandrerlandene (både økonomiske, kulturelle og religiøse) har åpenbart vært i største laget. En kan se det i forhold til evne, og kanskje viktigere, viljen til å få til en vellykket integrering. Hvis Jyllandsposten i essens mener det, så har vel avisen et poeng.