Gir 150 millioner i nødhjelp til Sør-Sudan

Verdens nyeste stat, Sør-Sudan, så dagens lys 9. juli. Nå står utfordringene i kø for den nyopprettede nasjonen.
Foto: United Nations Photo
Norske myndigheter vil gi 150 millioner til nødhjelp i Sør-Sudan. Norsk Folkehjelp, som en av de største humanitære aktørene i landet, advarer om at mer kan komme til å bli nødvendig.
0Shares

– Midlene kommer til å redde mange liv. FN har beregnet at i det første halvåret av 2015 kommer 3,5 millioner sørsudanere til å være i en svært alvorlig sultsituasjon og vi har bare måneder på oss til å få inn mat før regntida gjør veiene uframkommelige, sier utlandssjef i Norsk Folkehjelp, Kathrine Raadim, til NTB.

I 2014 gjorde den internasjonale støtten, hvor Norge bidro tungt, at Sør-Sudan så vidt unngikk hungersnød. Land og hjelpeorganisasjoner hev seg rundt og sikret at 3,6 millioner mennesker fikk livreddende nødhjelp.

– Vi ser at situasjonen i år er minst like ille. Eventuelle matreserver er brukt opp, og lokalsamfunnene går en enda vanskeligere tid i møte. Hjelpen er avgjørende for at konflikten ikke skal spre seg til enda flere områder, fortsetter Raadim.

Konflikt i verdens nyeste stat
Siden desember 2013 har et ukjent antall blitt drept og over 2 millioner fordrevne i konflikten i verdens nyeste stat.

– Fred er det aller viktigste for befolkningen i Sør-Sudan, og noe som bare sør-sudanerne selv som kan sikre. Landets ledere har dessverre ikke satt folket først. Og derfor er det viktig å holde det politiske presset på partene oppe, samtidig som vi må yte hjelp til de sivile som lider uforskyldt, avslutter hun.