– Styrt målrettet mot konfrontasjon

 
Foto: Oslo Bokfestival
Etter helgens attentat vil alle Danmarks muslimer være kjent skyldige, inntil de selv har bevist motsatt, skriver forfatter Carsten Jensen i et debattinnlegg i Politiken.

– I ti år har vi gjennom skiftende forsvarsministre fått vite, at “busemannen” ville komme fra Afghanistan. En analfabet og en talibaner, som ute av stand til å finne Europa på et verdenskart, ville en dag stå på Nørreport stasjon med rygsekken full av sprengstoff. Oppildnet av islamistisk illsinne ville han drepe uskyldige.

– Han han kom aldri. I stedet var det en anonym gjerningsmann som gikk til angrep på et debattmøte om ytringsfrihet, og senere en synagoge, før han selv blev rammet av politiets kuler.

En selvradikalert nasjon?
Videre spør forfatteren seg i kronikken om Danmark er en selvradikalisert nasjon.

– Er det kun tilfeldig at terrorgnisten gikk hele veien fra Paris til København? Sammen med Belgia er vi det landet i Europa som har flest Syria-krigere. Vi er det landet i Europa som i sitt parlament har det sterkeste fremmedfiendtlige partiet på ytre høyrefløy, Dansk Folkeparti. Et parti som ved neste valg kan bli landets største.

Videre argumenterer han for at problemet ikke var at ytringsfriheten i Danmark ble misbrukt, men at ikke nok dansker har tatt til motmæle.

– Vi er et land som i de siste to årtier har styrt målrettet mot konfrontasjon. Nå har vi fått denne. Våre politikere har forberedt oss. Vi har óg selv forberedt innvandrerne, flyktningene og deres efterkommere på konfrontasjonen gjennom en selvopfyllende profeti: bak sløret, bak helskjegget, bak moskèmurene. Volden ligger i deres religion, i deres kultur, i deres historie, i deres vrede og i deres sinn.

Les hele innlegget her.