Historisk Holocaust-seminar i Marokko

Et møtepunkt for dialog: universitetet Al-Akhawayn i Marokko holdt nylig et Holocaust-seminar med fokus på jødisk-muslimsk kulturforståelse.
Foto: Martin Kalfatovic
For første gang i den arabiske verden er det blitt holdt konferanse om holocaust med fokus på jødisk-muslimsk interkulturell forståelse. Konferansen ble en suksess, ifølge den israelske avisa Haaretz.

Seminaret ble holdt ved universitetet Al-Akhawayn i byen Ifran denne uka, og kom som et resultatet av et samarbeid mellom universitet, lokale, marokkanske jøder og den israelske ideelle organisasjonen Kivunim, skriver Universitas.

En gang tidligere har Holocaust vært tema for en slik konferanse i den arabiske verden, var i Iran i 2006. Den gang var imidleritid fokuset fornektelse framfor forståelse, og konferansen ble fordømt av jødiske ledere.

Opptatt av dialog
Temaet for konferansen var ikke bare holocaust, men også jødisk-muslimsk samarbeid gjennom historien.

Kivunim-direktør, Peter Geffen, er opptatt av å skape dialog mellom jøder og arabere. Hans organisasjon arbeider for at unge jøder skal få se jødisk historie i deres muslimske naboers kontekst, og tilbyr også undervisning i arabisk.

– Vi jøder har blitt livredde for andre og skapt oss en gigantisk og stadig voksende myte om oss selv som ofre. Jeg ser ikke på verden på den måten, og jeg tror ikke at det er sunt for noen å se på verden på den måten. Det finnes bare to utveier for Midt-Østen: enten kommer vi til å bombe hverandre til småbiter om ikke altfor lenge, eller så vil det bli fred, sier han til Haaretz.

Linken til illustrasjonsbildet