Stenger pengeoverføring

Stoppe pengeoverføring: Kenyas innenriks- og sikkerhetsminister Joseph Nkaissery (lengst til venstre) har beordret å fryse kontoer og stoppe pengeoverføring, som landets myndigheter mener er med på å finansiere terrorvirksomhet.
Foto: unisdr.org
Kenyas regjering har beordret å stenge et flere titalls uformelle pengeoverføringsfirmaer for å hindre at islamister anvender disse til å finansiere terror.

– Vi har blant annet også frosset kontoene til 86 ulike personer og enkeltmannsforetak, forteller landets innenriksminister Joseph Nkaissery til BBC.

Firmaene, kjent under betegnelsen hawala, har tilknytning til den somaliske diasporaen i Kenya. Hawala-systemet skaper arbeidsplasser for de somaliske innvandrerne og krigsflyktningene i landet, og er den sikreste måten å sende penger hjem til gjenværende slektninger i et Somalia uten fungerende bankvesen.

Stengnings- og kontofrysningsaksjonen fra kenyanske myndigheter kommer som følge av terrorangrepet på campuset på universitetet i Garissa-provinsen forrige uke, som endte med 148 drepte.

Terrorgruppen Al-Shabaab, som fortsatt regjerer i områder av det krigsherjede Somalia utenfor interimsregjeringens kontroll, har tatt på seg ansvaret. 

– Straffer en hel gruppe
I kjølvannet av terrorangrepet i Garissa har tonen mot somalierne, som selv flyktet fra borgerkrigen i landet på 90-tallet og utover, blitt langt tøffere. Flere kenyanske politikere anklager åpent somalierne i Kenya med å stå i ledtog med Al-Shabaab. Nabolandene har også hatt et komplisert historisk forhold til hverandre.

For de opptil 500.000 somalierne i Kenya oppleves aksjonene uansett som en urettferdig og kollektiv straff. I tillegg til hawalaer og andre privatbedrifter risikerer også organisasjoner og religiøse institusjoner knyttet til diasporaen å få sine kontoer frosset, hvis det er “overhengende fare for terrorfinansiering”.

– Flesteparten av oss er lovlydige borgere. Folk med somalisk bakgrunn har også blitt ofre for Al-Shabaabs terror. Vi vil snakke med kenyanske myndigheter for at dette problemet løses uten at det går utover vanlige folks inntektsmuligheter, sier Abdi Ali, talsmann for de somaliske pengeoverføringsfirmaene i Kenya, til BBC.

Link til illustrasjonsbildet.