Voldelig da høyreradikal presidentkandidat holdt valgkampmøte i Frankrike

– Jeg er ikke rasist. Vi forsvarer landet vårt, sier den høyreradikale presidentkandidaten Eric Zemmour.
Foto: Fondation France Israël
Antirasistiske aktivister ble banket opp mens den høyreradikale presidentkandidaten Eric Zemmour holdt sitt første valgkampmøte i Frankrike søndag.

– Det er enormt det som står på spill, sa den partiuavhengige samfunnsdebattanten Zemmour til flere tusen tilhengere i Villepinte nord for Paris.

– Hvis jeg vinner valget, blir det ikke bare nok en endring, men starten på gjenerobringen av verdens vakreste land, sa 63-åringen som er dømt for hatefulle ytringer to ganger.

Han avslørte sitt slagord fram mot presidentvalget i april – «Ordet umulig er ikke fransk», en frase som skal stamme fra Napoleon.

Nyhetsbyrået APs reportere så noen aktivister som ble banket opp av deltakere på valgkampmøtet og på brutalt vis fjernet fra rommet. Ofrene hadde svarte gensere med påskriften «Nei til rasisme».

AFP skriver at en demonstrant som slo etter Zemmour da han ankom for å tale, raskt ble kastet ut og pågrepet av politiet. Slåssing brøt ut og stoler ble kastet på de antirasistiske aktivistene som reiste seg før de ble kastet ut.

– Jeg er ikke rasist. Vi forsvarer landet vårt, vårt hjemland, våre forfedres arv, sa Zemmour.

– Vi ønsket en ikkevoldelig protest, sier Aline Kremer fra SOS Racisme, som organiserte stuntet.

Ifølge Zemmour, som blant annet gikk hardt ut mot mediene i sin tale, var det 15.000 personer på hans første valgkampmøte. Blant publikum var det folk i alle aldre, men langt flere menn enn kvinner. De mest entusiastiske reaksjonene kom da Zemmour snakket om innvandring, etnisk opphav og islam.

Presidentkandidaten er blitt sammenlignet med Donald Trump i Frankrike på grunn av sin rabulistiske populisme og ambisjon om å gå fra TV-skjermen til presidentembetet.