Kan få sin første kvinnelige eller flerkulturelle partileder

 
Foto: Fotokollasje/Chatham House/Wikimedia Commons
Fiaskoen i det britiske parlamentsvalget førte til at eks-statsministerkandidat Ed Miliband måtte trekke seg fra ledervervet i Labour, det britiske arbeiderpartiet. Nå går partiet inn et ledervalg som kan få et historisk utfall.

Noen timer etter det sviende nederlaget annonserte Ed Miliband fra talerstolen i partiets hovedkvarter i London sin avgang etter valgnederlaget forrige uke.

Til tross for jevne galluper frem til valgdagen gjrode Labour et av sine svakeste valg på lenge, og mistet blant annet 26 plasser i Underhuset.

– Jeg tar fullt og helt ansvar for resultatet. Jeg beklager til alle kolleger som mistet sine seter i parlamentet, sa han til sine partifeller, ifølge BBC.

Han er langt fra den eneste partilederen som har valgt å gå av etter valget. Nick Clegg, Liberaldemokratenes leder, måtte gå av etter et veldig dårlig valgresultat, i tillegg til Niger Farage, leder for det høyrepopulistiske UK Independence Party, som trakk seg etter at han ikke ble valgt inn i Parlamentet.

Kvinne eller afro-brite?
Inntil videre har nestleder i Labour, Harriet Harman, fått ledervervet frem til en ny partileder er valgt. Labour har tidligere også hatt en kvinne som midlertidig partileder, Margaret Beckett, Hun måtte overta ansvaret i to måneder etter at Labours daværende partileder John Smith gikk bort sommeren 1994.

Nå seiler imidlertid to spennende kandidater som kan overta stafettpinnen fra Miliband, og prøve å vinne regjeringsmakten ved neste parlamentsvalg, som mest sannsynligvis skal avholdes i 2020. En av disse er Yvette Cooper, som har lang fartstid i Labour, og fungerer i dag som innenrikspolitisk talskvinne for partiet. 

Kristin Haugevik, seniorforsker ved Nupi og leder av det faglige nettverket British Politics Society Norway, vurderer situasjonen følgende:

– Labour har ikke så mange sterke profiler igjen, men Yvette Cooper trekkes frem som en mulig leder for partiet, sier Haugevik til Dagens Næringsliv.

Samtidig har også Chuka Ummuna, Labours næringspolitiske talsmann, kastet seg inn i kampen. Ummuna er utdannet jurist, hatt plass i Parlamentet siden 2010 og er brite av nigeriansk familiebakgrunn.

– Labour kan få til dette i løpet av fem år. Jeg ønsker å lede denne store Labour-gjengen på vei mot å få regjeringsmakt, sier han ifølge Sky News.