Aftenposten-korrespondent: – London lever med trusselen

London har ikke latt frykten tatt over, skriver Aftenposten-korrespondent Helle Skjervold på kommentarplass i anledning tiårsmarkeringen for terrorangrepet 7. juli 2005. Bildet viser ambulanser ved Russell Square etter angrepet.
Foto: Francis Tyers
– Frykten fikk aldri festet taket på London. Ti år etter terrorangrepet er T-banen fullere enn noen gang, skriver Aftepostens korrespondent Helle Skjervold i en kommentar.

Kommentaren kommer på tiårsdagen for terrorangrepet 7. juli 2005

– Klokken 08.49, i løpet av 50 sekunder, gikk tre bomber av i byens undergrunn, og like etter smalt det på en ikonisk rød dobbeltdekkerbuss. 52 uskyldige personer mistet livet, mer enn 700 ble skadet, innleder Skjervold kronologisk.

– Spillereglende endret seg
7/7 var på mange måter begynnelsen på en ny tid, og som Skjervold skriver videre, en tid hvor daværende statsminister Tony Blair mente at “spillereglene hadde endret seg”.

– Spillereglene har endret seg, men kanskje ikke i den retning Blair så for seg i de kaotiske døgnene etter London-angrepet. Siden har den islamistiske terrortrusselen i Europa fått andre utløp. Terroristene blinker seg ut symbolske enkeltpersoner. Soldater, vestlige hjelpearbeidere og journalister, magasintegnere og redaktører. At tre av de fire 7/7-terroristene var født på britisk jord kom den gang som et komplett sjokk. I dag er det slike radikaliserte briter med utenlandstrening man er mest bekymret for.

Samtidig har ikke frykten tatt over helt, ifølge kommentarforfatteren.

– Når jeg i dag snakker med London-pendlere på banen trekker de nærmest på skuldrene. De vet at terroren kan ramme, men denne tanken kan ikke få dominere.

Link til kommentarartikkelen.