Jøder og homofile under sterkt press i Ungarn

Klar til angrep: Daniel Bodnar, styreleder i jødiske TEV, forklarer at alle verbale og fysiske lovbrudd blir anmeldt og/eller ført for retten i sivile søksmål. Slik vil han beskytte den jødiske befolkningen.
Foto: Pressebilde/TEV
Hatet mot jøder og homofile vokser i Ungarn. – Vi drar ingen steder, sier jødisk leder til Utrop.
0Shares
Latest posts by Bjørn Lecomte i Budapest, Ungarn (see all)

Sommeren og høsten har vært preget av overskrifter om piggtrådgjerdet som Ungarn har satt opp mot grensen til Serbia. Flyktningene fra Syria og andre grupper som prøver å komme seg til Europa, skal støte på skikkelig motstand hvis de prøver seg. Ungarn har fått mye oppmerksomhet for sin knallharde retorikk og elendige behandling av migranter, men hatet mot enkeltgrupper er slett ikke begrenset til årets strøm fra Midtøsten.

Voldsomt jødehat
En av Ungarns meningsmålingsbyråer, Median, publiserte i mars en rapport om de alarmerende høye nivåene av antisemittisme i det høyreekstreme Jobbiks hjemland. Ifølge rapporten er nå 37 prosent av Ungarns befolkning “moderat” til “svært” antisemittisk. Mye av hatet ligger, ifølge undersøkelsen, i partiet Jobbik – som ved parlamentsvalget i 2014 fikk 1.020.476 stemmer. Det utgjorde 20,5 prosent.

 – Jobbik er i aller høyeste grad et nynazistisk parti, sier Daniel Bodnar, styreleder i den jødiske organisasjonen TEV Action and Protection Foundation Ungarn til Utrop i Budapest.

61 prosent av ungarerne vil ikke ha en homoseksuell person inn i nabolaget. 44 prosent sier det samme om jøder.

Bodnars organisasjon er tett knyttet til den amerikansk-jødiske organisasjonen Anti-Defamation League. Begge organisasjonene registrerer antisemittiske hendelser, anmelder dem og saksøker individer og selskaper som bryter diskrimineringslovene.

Utrop sitter i TEV-kontoret, bare hundre meter fra den enorme Dohany-synagogen i Budapest. Det står sikkerhetsvakter ved inngangen, og det er umulig ikke å tenke på de siste årenes drap på jøder i blant annet Brussel, Paris og København.

I dag er det mellom 35.000 og 120.000 jøder i Ungarn. De fleste bor i og rundt hovedstaden Budapest, ifølge World Jewish Congress. Flere kilder oppgir over 150.000, mens andre mener det er under 30.000. Men med en befolkning på rundt ti millioner, vil jødene uansett utgjøre cirka én prosent av landets befolkning, eller mindre. Én prosent er likevel altfor mye, ifølge 37 prosent av befolkningen, som identifiserer seg som “moderat til ekstremt antisemittiske”.

Bruker rettsapparatet
Daniel Bodnar og hans advokater har i løpet av de siste 12 månedene gått til 42 sivile søksmål mot personer, grupper og selskaper de mener har gjort eller ytret jødehat i Ungarn, ifølge organisasjonens register.

– Den symbolske verdien av våre juridiske reaksjoner er det viktigste her. Vi viser med våre søksmål og andre handlinger at det å spre jødehat i Ungarn, verbalt og fysisk, har konsekvenser, sier Bodnar.

Bodnar og TEV har også saksøkt en internettleverandør i USA for å få opplysninger om driften av en blogg som spyr ut jødehat på ungarsk. Rettsoppgjøret har nå pågått i flere år, og advokatene til Bodnar har ingen planer om å gi seg.

– Vi viser de radikale kreftene at selv om det er “bakdører” i jussen og på Internett, så vil alle handlingene deres bli møtt med juridiske konsekvenser!

“Jødesoper”
Jødehatet er voksende og stort i Ungarn, det er det liten tvil om. Men det er også hatet mot LHBTQ-ere (lesbiske, homofile osv, red. anm). I samme undersøkelse fra 2014 sier 61 prosent av befolkningen av de “ikke vil akseptere at en homoseksuell person flytter inn i nabolaget”. Til sammenligning svarer 44 prosent at de ikke ville akseptert at en jøde flyttet inn i nabolaget.

– De samme høyrøstede, høyreekstreme gruppene som ytrer antisemittisme, er også svært hatefulle mot homofile. De som vil forstyrre Budapest Pride, er de samme som angrep et toppmøte i World Jewish Congress i Budapest 2013, sier styremedlem Tamás Dombos i LHBTQ–organisasjonen Hatter til Utrop.

– Under Budapest Pride i 2007 ble det skreket: “Jødene i Donau – og så er det homsenes tur!”. Det var veldig sterkt. Uttrykket “jødesoper” er også dessverre meget mye brukt. Vi ser her et sammenfletting av hat mot jøder og homofile, fortsetter Dombos.

Homofile og deres støttespillere blir utsatt for grov hets og fysisk vold hvert år i forbindelse med Pride, ifølge Hatter.

Skutt og dumpet i Donau
“Jødene i Donau” er et nynazistisk slagord som oppfordrer til mord på jøder. Under andre verdenskrig ble jøder stilt opp langs elven Donau, som renner gjennom Budapest. Der ble de beordret til å ta av seg skoene, før ungarske militsmedlemmer fra det kortlevde regjeringspartiet Pilkorspartiet skjøt jødene og sendte kroppene ned i elven.

Men til forskjell fra den velorganiserte og disiplinerte jødiske organisasjonen TEV har ikke homofile greid å stable på beina en lignende vaktbikkje. Hatter drives med små midler, i motsetning til TEV, som har et mye større budsjett. Utrop spurte både TEV og homofile Hatter om samarbeidsmuligheter, men begge parter mente dette er “vanskelig”. Bodnar ønsker ikke å utdype dette.

– Myndighetene vil snakke om jødehat, men kun som et historisk tema. Ikke som noe berører oss her og nå. De vil også late som om de slåss mot antisemittisme. Forøvrig må jeg legge til at de gjør veldig mye mer for å bekjempe jødehat enn de gjøre for å bekjempe hat mot homofile, sier homolederen Dombos.

Altså: en felles fiende, men definitivt ikke en felles front.

– Ingen plan B
I undersøkelsen fra Median svarer 20 prosent av de spurte at de gjerne vil at jødene flytter fra Ungarn. Det er et snodig ønske, for jødenes tilstedeværelse i Ungarn er ikke noe moderne fenomen. Historikere mener jødiske slaver ble fraktet til Budapest allerede i Romertiden, nærmere bestemt i år 132 e. Kr. Men jødiske samfunn ble først formet flere hundre år senere. Daniel Bodnar i TEV er ikke spesielt glad for disse tankene om at ungarske jøder bør ha seg ut av riket.

– Det er en voksende angst i den jødiske befolkningen i Ungarn. Likevel har man ingen backup–plan om å utvandre. Å emigrere er ikke et alternativ! Ungarske jøder er veldig lojale mot Ungarn, og vi jøder har tenkt å dra noe sted på grunn av antisemittisme, sier han og setter håndflaten i det store møtebordet sitt.

Utrop tar kontakt med en av Budapests mest fremgangsrike forretningspersoner, som også er jødisk. Mannen holder en lav profil og et raskt søk viser at han aldri er blitt sitert i politiske og sosiale saker. Derfor ønsker han heller ikke navnet sitt på trykk i Utrop. Forretningene hans er dog tydelige i sin inkluderende profil. Jøder, homofile, muslimer, mørke og lyse – flere av stedene han eier er kjent for sitt mangfold i stab og kundegrupper. Men de færreste vet hvem som eier selskapene stedene er registrert på. Og slik vil han ha det.

– Jeg har ikke følt jødehatet på kroppen: mye fordi jeg ikke er så god i ungarsk. Men jeg har fått med meg at høyreekstreme aviser er fulle av konspirasjonsteorier om jøder, sier han.

– Hva tenker du om Jobbiks fenomenale vekst?

– På et merkelig vis tenker jeg at den veksten er naturlig i det politiske landskapet i dette landet.
Det var ingen alternativer til de to store partiene, og mange innbyggere var svært skuffet. Så kom Jobbik inn som det eneste karismatiske alternativet, sier mannen.

Samme dag som intervjuet finner sted, raser 500 svartkledde Jobbik-tilhengere ned Kiraly-gaten i Jødekvartalet, der han eier flere forretninger og bygårder. Noen av dem skriker etter en mørkhudet kvinne som drikker kaffe, andre gjør nazihilsen og roper “Ungarn først, Ungarn størst”.

– Det er trist at du skal se dette, sier kilden og rister på hodet.

– Verre i Frankrike og Belgia
Han mener likevel at det totalt sett er mye enklere å være jøde i Ungarn enn i Frankrike og andre land med store muslimske befolkningsgrupper.

– Jeg tror de fleste europeiske jøder er redde for å gå med kippa og andre tradisjonelle klær. Det er større frykt for muslimske angrep enn høyreekstreme europeiske angrep. Den fysiske volden mot jøder i Frankrike og Belgia er hovedsaklig utført av muslimer, og det ser vi ikke i Ungarn på samme vis, hevder han.

Daniel Bodnar i TEV forteller at dette stemmer, men at det ikke gir et helt korrekt bilde.

– Ja, det er registrert få fysiske angrep mot jøder i Ungarn (utført av høyreekstreme, journ. anm). Men jødehat er representert på øverste politiske nivå i landet vårt. Jobbik er i parlamentet, og deres tilstedeværelse i nasjonalforsamlingen har i seg selv skapt en atmosfære som gjør samfunnet mindre følsomt for hatretorikk.

– Jobbik kamuflerer antisemittiske uttalelser og provoserer fram noen veldig naturlige, emosjonelle reaksjoner, forteller han og legger til at svært få ungarere har sett noe til den økonomiske veksten som startet i 1989, og at samfunnet derfor er mer mottakelig for konspirasjonsteorier og urgamle myter om at jøder kidnapper kristne barn og bruker blodet deres i seremonier.

FAKTA:
Tips til dem som vil lære om jødehatets historie: Les forskerne Harket, Eriksen og Lorenz’ “Jødehat: antisemittismens historie fra antikken til i dag”.

Dette er noen av de påstandene som de fleste av de med moderat til ekstreme antisemittiske tanker i Ungarn sa seg enig i:

  • Intellektuelle med jødisk opphav kontrollerer mediene og kulturinstitusjoner
  • Det er en hemmelig, jødisk konspirasjon som dikterer gangen i politikken
  • Jødene har altfor stor innflytelse i Ungarn
  • Det er stor sannsynlighet for at jødene vil bruke skitne triks for å nå sine mål
  • Det ville vært best om jødene flyttet fra Ungarn
  • Det bør innføres restriksjoner på antall jøder som ansattes i enkelte sektorer
  • Korsfestelsen av Jesus er en utilgivelig synd
  • Jødenes lidelser gjennom historien er guds straff

Jødisk historie i Ungarn frem til 1945:

132: Skal ha blitt fraktet til Budapest som slaver.
1000 og 1100-tallet: Et jødisk samfunn formes.
1307: Første synagoge bygges i Ungarn, men senere ødelagt.
1348: Utvist fra landet, så utvist igjen i 1360, men får
komme tilbake kort tid etter.
1446: Rike jøder får være med på kong Corvinus’ seremonier, og talsperson for jødene nasjonalt utnevnes.
1461: Styrket posisjon og en ny synagoge bygges.
1490-tallet: Forverret situasjon, lån blir ikke tilbakebetalt til jødene, eiendom konfiskeres, 15 år med uro.
1526: Ottomansk invasjon, jødene flykter vestover i Europa.
1528: Jødene kommer tilbake til Buda-siden av byen. Blir svært tungt skattelagt, men lever i relativ fred til 1686.
1686: Jødene støtter tyrkerne når Østerrike erobrer Buda. Kun 500 jøder overlever beleiringen. Toraruller brent. Habsburg-regimet innfører anti-jødiske lover.
1686-1689: Jøder får ikke komme inn i Buda.
1703: Jødene gis beskyttelse av kongefamilien.
1712: Jødene utvist igjen fra Buda.
1720: Jødiske hjem angrepet, kongen forsøker å beskytte jødene.
1746: Den tysk-romerske keiserinne Maria Teresia gjør tilværelsen hardere for jødene, og utviser dem samme år. Sønnen Josef 2 er mer positiv til jødene og lar dem bo i byen til år 1783.
1783: Jødene får lov av Josef 2 til å bosette seg på Pest-siden av byen.
1787: Synagoge bygges i Pest-siden av byen, som senere huser “jødekvartalet”.
1814: Første jødiske skole åpnes i Pest.
1830: En jødisk grunnskole åpnes i Buda.
1866: Ny synagoge bygges i Buda.
1873: Buda og Pest slås sammen til Budapest.
1873-2. verdenskrig: Jødenes situasjon forbedres drastisk. 350 jødiske familier blir adlet. Theodor Herzl og Max Nordau blir født i Pest.
1930: 204.371 jøder registreres i Budapest.
Før 2. verdenskrig: 125 synagoger i Budapest.
2. verdenskrig: Ungarn støtter Hitlers Nazi-Tyskland, og blir
dermed ikke umiddelbart okkupert. 15.000 jøder blir drept i arbeidsleire før tysk okkupasjon.
Under tysk okkupasjon: Jøder samlet i getto – 200.000 jøder blir tvunget til å bo i 2000 hjem. Disse jødene skulle, etter Adolf Eichmanns planer, blir deportert i juli og august 1944.
1944: Den svenske diplomaten Raoul Wallenberg og hans kontakter redder 100.000 ungarske jøder fra deportasjon ved å utstede svenske ID-papirer. Det er anslått at det var 861.000 jøder i Ungarn, mange bodde i distriktene, i årene 1941-1944. Cirka 255.000 jøder overlevde massakrer, deportasjoner og annet.

Kilder: Jerusalem Post, Wikipedia, Jewish Virtual Library