Vil øke støtten til Hellas for å redde flere liv

 
Foto: ntbinfo.no
Redningsselskapet utvider samarbeidet med sin greske søsterorganisasjon, Hellenic Rescue Team. Tidligere i uken fikk avdelingen på øya Kos overlevert den første av to båter som skal gjøre de greske frivillige i stand til selv å drive operative sjøredning.
0Shares

Greske øyer opplever en enorm tilstrømning av flyktninger, og bare på Kos kommer det flere hundre i døgnet, melder NTB.

– Dugnaden som det greske folket er en del av, er også vårt ansvar. Ved å gi vår greske søsterorganisasjon båter, er vi med å bidra til noe varig i Hellas. For oss er det viktig at den greske frivilligheten selv føler de kan være med å bidra operasjonelt. De snakker språket, kjenner landets lover og regler, og kan raskt være til stede der hendelsene skjer. Også når TV-kameraene er slått av, sier generalsekretær Rikke Lind.

Vant til å jobbe på et minimum
Tidligere i år innledet Redningsselskapet et samarbeid med Hellenic Rescue Team i forbindelse med at en av de store, norske redningsskøytene skulle sendes for å bistå i Middelhavet.

I samtalene kom det frem at frivilligheten i Hellas manglet det meste utenom folk og engasjement. Av 2000 frivillige i Hellenic Rescue Team, jobber 700 med sjøredning. De har 32 stasjoner over hele Hellas, men må dele på en håndfull gamle båter for å gjøre jobben.

– Vi er vant til å jobbe med et minimum av resurser. Derfor er båten Redningsselskapet nå har gitt oss med på å gjøre en stor forskjell. Vi blir operative på en helt annen måte, og kan i langt større grad bistå i jobben med å trygge forholdene for flyktningene, sier president i Hellenic Rescue Team, Kalogeropolus Georgios.

Fått tilbud om utvekslingsprogram
Hellenic Rescue Team har også fått tilbud om å delta på et utvekslingsprogram for frivillige som Redningsselskapet tar initiativet til.

– Et samarbeid som vil gi oss styrket kompetanse i søk og redningsarbeid vil være veldig verdifullt. Både Norge og Hellas er rike på maritim historie, men dere har en helt annen tradisjon når det gjelder søk og redningsarbeid til sjøs. Landet vårt er i en akutt krise på mange måter, det krever veldig mye av oss frivillige. Båten dere har gitt oss er et symbol på at frivillige holder sammen uavhengig av grenser, sier Georgios.