Urbefolkningsjenter skater mot stereotypier

En gruppe venninner i Cochabamba i Bolivia har laget et eget skateboard-kollektiv inspirert av urbefolkningsmote.
60Shares

En ny generasjon kvinnelige skateboardere i Cochabamba, Bolivias fjerde største by, henter inspirasjon fra landets urbefolkning, ifølge The Guardian.

Skater-shortsene er erstattet med en kortere versjon av “pollera”, aymara-kvinnenes tradisjonelle skjørt.

For Dani Santiváñez (26), en ung boliviansk skater, var dette et ønske om å gjenvinne røttene sine. I 2018 dannet hun og to venner kvinnekollektivet ImillaSkate «som et rop om inkludering». Imilla betyr «ung jente»’ på aymara og quechua, de to mest talte urbefolkningsspråkene i landet.

Skating som livsstil

The Guardians bilde-essay viser kvinnene utføre skatetriks på La Cancha-markedet i Cochabamba.

– Skateboarding for meg handler om fremgang i livet mitt. Det handler ikke bare om å ha på seg polleraantrekket, det handler også om å bli bedre i sporten, gjøre nye manøvrer. Vi startet som vanlige skateboardere – med tiden fikk vi denne ideen om å kle oss ut som cholitas (urbefolkningskvinner) fordi det identifiserer oss, sier Deyisi, som er et av medlemmene i skatekollektivet.

Frisyren er en del av deres kulturelle identitet, et ritual som er en stor del av deres personlige omsorg og også et øyeblikk hvor de kan dedikere litt tid til seg selv.

Brenda begynte å kjøre skateboard for seks år siden og følte at det ville stimulere henne til å slippe frykten og komme seg ut av komfortsonen.

– Skateboarding får meg til å bryte mine egne grenser og våge å gjøre ting jeg aldri har turt før, sier hun til Guardian.