Fransk ordfører erklærer krig mot kebab

Robert Menard, borgermester i byen Bèziers, har vært journalist i en årrekke og var i sine tidlige år tilknyttet politiske bevegelser på ytre venstre. I senere år har han beveget kraftig mot høyre og blitt skeptisk til innvandring
Foto: Wikimedia Commons
Ordføreren i Bèziers i Frankrike vil begrense kebabsalg og kaller kebaben "en trussel mot fransk kultur".
0Shares
Latest posts by Xueqi Pang (see all)

Robert Menard (62), ordfører i den sørfranske byen Bèziers, erklærte nylig at han ikke tolererer flere kebabrestauranter i sin by. I et utsagn skal han sagt at kebab er imot “den fransk-jødiske tradisjonen i landet”, melder The Washington Post.

– På et punkt er det for mye. Når det er altfor mange immigranter i et land, så er det for mange immigranter. På et punkt, i restaurantbransjen, synes jeg for mye kebab er for mye, skal han ha sagt under et TV-program kalt Envoyé Spécial.

Ifølge nettstedet Morocco World News har han gitt uttrykk for sterk skepsis til både innvandrere og kebab på Twitter. “Jeg antar at jeg ikke vil at #Bèziers skal bli #kebab-hovedstaden. Disse forretningene har ingenting med kulturen vår å gjøre!”

Kebab-fiendtlig ordfører i Frankrike skaper reaksjoner. Nå blir det kanskje kebab-festival i hans eget hjem.
Foto : Arkiv

Vil ha kebab-festival
Nå har kebabrestaurantene fått støtte fra 40.000 mennesker. De vil holde kebab-festival i byen i protest mot ordførerens agenda.

Det har nå blitt opprettet et kebab-arrangement på Facebook, som per dags dato viser 56.000 deltagere. Den skal holdes 5. mai 2016 i nettopp Bèziers. Det er omtrent 72.000-80.000 innbyggere i byen.

I Frankrike fortæres hvert år omtrent tre millioner kebaber, ifølge The Washington Post.

En kebabrestaurant-eier fra Paris sa til Reuters at det å kritisere kebab er “å kritisere muslimer uten å kritisere muslimer”.

Tidligere kontroverser
Ordfører Menard, som har vært ordfører siden 2014, er utdannet journalist og har tidligere vært president i Reportere uten grenser. Ifølge fransk Wikipedia har han beveget seg stadig lengre mot høyre politisk de siste årene. Etter eget utsagn er han “reaksjonær”, støtter gjeninnføring av dødsstraff og går imot homofiles rett til å gifte seg.

For å bli valgt samarbeidet han med det høyreradikale populistpartiet Front National under valgkampen. I september fikk han massiv kritikk i mediene etter at han oppsøkte en syrisk flyktningfamilie for å fortelle dem at de ikke var velkomne i byen hans.

Daily Mail skriver at Bèziers-ordføreren skal ha oppsøkt familien med både væpnete politistyrker og tolk for avklare situasjonen. Hele seansen ble også fanget opp av videokamera.

Ordføreren ble straks kritisert for sitt brutale og ufølsomme møte med fattige, hjemløse flyktninger. 

Familien som ble konfrontert, skal ha sagt at de ikke hadde et sted å være, og kommer til å forlate stedet etter en måned.