Ventet i ti dager på kondolanse fra Norge

Nye sikkerhetsregler i UD har ført til at flere ansatte som innledet kjærlighetsforhold til personer fra land som Norge ikke har sikkerhetssamarbeid med har ført til lavere sikkerhetsklarering.
Foto: Greggery Peccary
Norske Bilal Hammoud var et av ofrene i terrorangrepet. Representanter fra libanesiske myndigheter møtte opp i minnestund og begravelse, mens norske myndigheter avventet. Nå har familien endelig fått brev fra statsminister Erna Solberg.
0Shares

– For meg er dette vondt. Vi er født i Libanon, men har bodd det meste av livet i Norge. Mine foreldre sier at «dere er norske statsborgere, men de har ikke brydd seg om dere», sa terrorofferets bror, Jihad Hammoud, til NRK etter begravelsen.

NRK har jevnlig vært i kontakt med Utenriksdepartementet, som mener at de ikke har kunnet vise familien noen offentlig kondolanse, fordi de ikke har mottatt bekreftelse fra libanesiske myndigheter om at han omkom under terrorangrepet.

Norges første kjente IS-offer ble således gravlagt i Sør-Libanon og det ble holdt minnestund, uten at norske myndigheter viste ham og familien offentlig respekt.

Opplevde manglende offentlig medfølelse som smertefull
Familien fikk tilbud om konsulær bistand fra Utenriksdepartementet i forbindelse med gravferden, men opplevde det som smertefullt at de ikke fikk en offisiell melding om medfølelse. Under en ny minneseremoni i helgen ble det likevel overlevert et kondolansebrev fra Norges statsminister, til Bilals libanesiske kone.

Utenriksdepartementet sier til NRK at brevet ikke er offentlig tilgjengelig.

Klikk her for å lese Aftenpostens nekrolog over det norsk-libanesiske terrorofferet.