Utspill fra Trump om muslimer splitter republikanerne

Reaksjonene arv sterke etter Donald Trumps utspill om at USA må nekte alle muslimer innreise til landet inntil videre.
Foto: Gage Skidmore
– USA må stoppe all form for muslimsk innvandring, er den klare talen fra presidentkandidat Donald Trump (bildet). Valgkamputspillet har ført til massiv kritikk.
0Shares

Både Trumps egne republikanske partifeller og andre har kommet med sterke reaksjoner mot presidentkandidaten i kjølvannet av det sterkt kontroversielle utsagnet, melder BBC.

Hans motkandidat i Republikanerne, Jeb Bush, har på sin Twitter-side kalt Trumps utspill for “useriøs”. Tidligere visepresident Dick Cheney uttalte at slike utsagn “går mot alt det vi som amerikanere står for og tror på”.

– Nærer et hat mot USA
Utspillet, som ligger ute på Trumps egen valgkampanjeside, kom i kjølvannet av massedrapene i San Bernardino 2. desember.

14 mennesker ble drept da ekteparet Syed Rizwan Farook og Tashfeen Malik, begge amerikanske borgere med pakistansk bakgrunn, skjøt med kalt blod et flere tiltalls personer på en tilstelning i Inland Regional Centre. Videre funn har ført til at skyteepisoden har blitt etterforsket av FBI som et terrorangrep.

Ifølge kampanjeutspillet fra Trump nærer amerikanske muslimer “et hat mot USA”.

– Vi trenger en total utestengelse av muslimers adgang til USA inntil vårt lands politiske ledere kan finne ut hva som virkelig skjer med folk som kommer inn i landet vårt. Her handler det om “common sense”. Vi har intet annet valg. Vi kan velge å være politisk korrekte og dumme, men jeg tenker dette vil bli bare verre over tid, 

– Støtter splittelsestenkning
Ifølge Trumps kampanjeoffiserer vil en slik utestengelse ramme først og fremst turister og personer som har intensjoner om å innvandre i USA. 

Ifølge FOX News har Det Hvite Hus og muslimske, samt andre religiøse ledere i USA kommet med sterk kritikk. Ethics and Religious Liberty Commision, som hører inn under den konservative kristne menigheten Southern Baptist Convention, har kommet med krasse reaksjoner.

– Alle som bryr seg om religionsfriheten bør stå opp mot denne formen for demagogisk retorikk. En regjering som kan stenge moskéer, rett og slett fordi de er moskéer, kan også stenge bibelstudier fordi de er bibelstudier, sier leder i kommisjonen, Russell Moore, til FOX News.

Også amerikanske muslimske ledere uttrykker sin vrede.

– Trumps anti-muslimske innvandringsforslag er skuffende, grunnlovsstridig, og støtter ekstremistisk ideologi og splittelsestenkning. Slike utspill har ingen plass i en sivilisert amerikansk samfunnsdiskurs, er tonen fra lederen for USAs Ahmadiyyah-muslimer, Qasim Rashid, overfor FOX News.