– Nettavstemninger er ikke representative eller pålitelige

Hege Storhaug er informasjonsleder i Human Rights Service. Hun hevder å være "fornuftens røst" i debatten om flyktningkrisen
Foto: Kagge forlag
Mediekritikeren hos fagbladet Journalisten slakter egen avis og Nettavisen. Skribenten påpeker at Hege Storhaug ikke så sikkert vil vinne VGs kåring av "Årets Navn".
0Shares
Latest posts by Xueqi Pang (see all)

Journalisten.nos anonyme mediekritiske blogger Doremus Schafer skriver i en kommentar at nettavstemninger ikke er til å stole på. I lys av dette fikk islamkritiske Hege Storhaug over 40 000 nominasjonsstemmer i VGs årlige kåring av “Årets Navn”.

Schafer mener det er feil å hevde at Hege Storhaug lederr kåringen når sannheten er at det er TNS Gallup-målinger som avgjøre årets vinner. 

– Hvis nominasjonsstemmene var nogenlunde representative for befolkningen, kunne man selvsagt si at Storhaugs ledelse var en indikasjon på at hun trolig ville gjøre det sterkt også i den ordentlige målingen, skriver bloggeren.

Videre påpeker han at det er for enkelt for folk å gi dobbel-stemme om de ønsker på VGs nåværende løsning. 

Det er også blitt påpekt av opptil flere personer at det var relativt enkelt å omgå VGs kontroller og stemme gjentatte ganger på samme person.

Kritiserer egen avis
“Det første er å påpeke er at det er helt feil når overskriftene hevder at Storhaug “leder kampen om å bli årets navn”. Som det uttrykkelig fremgår (også av Journalistens og Nettavisens egne artikler) […]” skrives det i kommentaren som ble publisert på Journalisten.no.

Bloggeren mener at både Journalisten.no og Nettavisen var litt for raske på avtrekkeren, for det viser seg at de over 40.000 stemmene Storhaug fikk, neppe avgjør noen avstemning, men viser kun at de 40.000 stemmene støtter henne til nominasjon. Det vil si at Storhaug er blant finalistene, men det vil ikke si at hun sikkert stikker av med seieren til slutt.

– Jeg har etterhvert ikke de store forhåpninger til at Nettavisen kommer til å slutte med å lage oppslag ut av resultatene av diverse  nettavstemninger, men på Journalisten skulle man i det minste tro at man kunne spandert på seg en lenke og referanse til min tidligere publiserte kommentar om de påtrengende manglene ved slike avstemninger, skriver bloggeren til slutt.

Les Utrops sak om VG-kåringen her