Jordan returnerer sudanesere

Jordan sender tilbake sudanesiske flyktninger til tross for advarsler om at sikkerhetssituasjonen i landet er prekært (Foto: Illustrasjon)

I en pressemelding fra Human Rights Watch (HRW) kommer det fram at mer enn 800 sudanesiske flyktninger har blitt sendt tilbake til Sudan.

Myndighetene i Jordan forklarer utsendingen med at sudaneserne protesterte mot dårlig behandling i flyktningleiren i Amman.

HRWs talsmann i Midtøsten, Joe Stark, mener at det er helt uforsvarlig å sende tilbake sudanesere ifølge pressemeldingen.

– Det finnes ingen unnskyldning for å deportere sårbare asylsøkere tilbake til Sudan. Voldelige tilstander De siste 18 månedene i Darfur har vært de voldeligste siden konfliktens topp i 2004. Darfur kontrolleres av den paramillitære gruppen Rapid Support Forces (RSF) som er ansvarlige for systematisk vold, brenning av landsbyer, voldtekt og drap.

Har reellt beskyttelsebehov
Flere menneskerrettighetsorganisasjoner, deriblant HRW, hevder at sudanesere har reell behov for asyl. Ifølge HRW bryter Jordan internasjonal lov ved å sende tilbake sundanesere i og med at det er såppass ustabilt og voldelig klima i landet.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) mener derimot at sudanesiske flyktninger får god hjelp og behandling i leiren i Amman.

– Vi behandler søknadene til sudanesiske flyktninger, og vi tilbyr et bra omplasseringsprogram, sier Andrew Harper fra UNHCR til Jordan Times.