Kvinner som flykter, mishandles og misbrukes

Kvinner opplever trakassering på flukt
Foto: Wikimedia Commons. Illustrasjonsbilde.
Kvinner som er på flukt fra krig og forfølgelse i hjemlandet, blir mishandlet og misbrukt på reisen, viser en undersøkelse fra Amnesty.
0Shares

– Mange forteller at i nesten alle land de har reist gjennom, har de blitt utsatt for fysisk mishandling og økonomisk utnyttelse, blitt antastet eller å ha blitt presset til å ha sex av både smuglere, sikkerhetspersonell og andre flyktninger, skriver Amnesty på sin nettside. 

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International har gjennomført en undersøkelse der de har intervjuet 40 kvinnelige flyktninger om deres reise. Det de fant ut var at flesteparten av disse kvinnene fortalte at de følte seg utrygge og at de hadde opplevd trakassering på reisen.

– Et titall av de intervjuede kvinnene fortalte at de hadde blitt antastet, berørt eller beglodd i de europeiske transittleirene. En 22 år gammel kvinne fra Irak kunne fortelle at en uniformert sikkerhetsvakt i Tyskland tilbød henne klær i bytte mot at hun skulle «tilbringe tid alene med ham», skriver Amnesty.

Amnesty Internationals oppfordring er klar, nemlig tiltak fra europeiske myndigheter som sikrer kvinnenes trygghet.

– Myndigheter og andre som hjelper flyktningene har begynt å få på plass tiltak, men de må øke tempoet. Flere tiltak må til for å forsikre at kvinner på flukt, særlig de mest utsatte, blir oppdaget og at spesielle tiltak blir iverksatt for å ivareta deres grunnleggende rettigheter og sikkerhet, forteller Tirana Hassan som jobber i Amnesty Internationals avdeling for kriserespons