Slik påvirker EUs flyktningerespons den humanitære situasjonen

Illustrasjonsfoto: Røde Kors minner om at krisen er langt fra over og regjeringen må jobbe hardere for å løse flyktningskrisen.
Foto: Flickr
Leger Uten Grenser fordømmer EUs håndtering av flyktningstrømmen i en ny rapport. I begynnelsen av 2015 begynte Middelhavet å bli en massegrav. Det kunne vi ikke bare stå og se på, sier Lindis Hurum i organisasjonen. 
Farhad Mangal
Latest posts by Farhad Mangal (see all)

I rapporten Obstacle Course to Europe kommer det frem at europeiske lederes politiske valg har tvunget organisasjoner som Leger Uten Grenser til å trappe opp aktiviteten i sine prosjekter for mennesker som ankommer kontinentet. 

– EU og europeiske regjeringer har ikke bare sviktet i håndteringen av denne krisen, men deres fokus på avskrekkingstiltak og deres kaotiske respons på de humanitære behovene til flyktningene har faktisk forverret leveforholdene for tusener av sårbare menn, kvinner og barn, sier nødhjelpskoordinator i Leger Uten Grenser Lindis Hurum i en pressemelding. 

Aldri har så mange helsearbeidere jobbet for Leger Uten Grenser, og aldri før har de sendt ut skip til havs for å redde liv, slik de har følt seg nødt til å gjøre nå. 

Livstruende hindringer
Rapporten beskriver hindringene, som piggtrådgjerder og grusomme mottaksforhold i Italia og Hellas, som EU og europeiske regjeringer har skapt for over en million mennesker, hvor flertallet er på flukt fra krig og forfølgelse. 

Med over 100.000 medisinske konsultasjoner har organisasjonen dannet et bilde av konsekvensene hindringene har på flyktningers mentale og fysiske helse. 

Hun påpeker at krisen er langt fra over. 

– Folk vil fortsette å risikere livet. Ingen avskrekkingstiltak vil hindre dem i å søke en bedre fremtid for seg selv og sine familier. Vi ber om trygge reiseveier til Europa og at europeiske myndigheter slutter å leke med folks liv og verdighet, sier Hurum