Sterk kritikk til Bulgaria for behandlingen av flyktninger

Foto: Illustrasjon.
Foto: flickr.com
Bulgarske politibetjenter skal ha banket opp og ranet flyktninger før de sendte dem tilbake til Tyrkia. Samtidig får bulgarske myndigheter sterk kritikk for måten de behandler flyktninger på.
0Shares

Flere politibetjenter i Bulgaria skal ha banket opp og ranet asylsøkere før de ble tvangssendt tilbake til Tyrkia, skriver menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) i en fersk rapport. melder Dagbladet

I rapporten forteller 26 av 45 asylsøkere som ble kastet ut at de ble banket opp av betjenene eller bit av polithunder. Asylsøkerne og migrantene ble også frarøvet penger, mobiler, mat, drikke og andre gjenstander. Gall forteller at Human Rights Watch har prøvd å snakke med bulgarske myndigheter uten hell.

– Ulovlig behandling
I september 2015 ble Bulgaria etterforsket av EU-kommisjonen i forbindelse med påstander om masseutsendelser av asylsøkere og migranter som blir sendt tilbake til land hvor de risikerer tortur eller forfølgelse.

Flyktningene skal ha blitt sendt tilbake uten at behovet om beskyttelse ble vurdert, og HRW mener at denne praksisen bryter med Flyktningkonvensjonen (1951) og den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. 

– Bulgaria må stoppe misbruk og ulovlig behandling av mennesker som søker beskyttelse i Europa, sier Lydia Gall, Balkan og Øst-Europa- forsker i Human Rights Watch.

Ambassadøren for Bulgaria i Norge har foreløpig ikke besvart på Dagbladets henvendelser.