UNICEF hardt ut mot Listhaug

Sylvi Listhaug
Foto: Justis- og beredskapsdepartementet
UNICEF har sendt et klagebrev til Justisdepartementet etter at innvandringsminister Sylvi Listhaug skal ha brukt deres rapport til å begrunne innstramming. Selv sier hun i et intervju med Aftenposten at hun har sitt på det tørre.
0Shares

8. januar presenterte Aftenposten et stort intervju med Listhaug (bildet) der hun blant annet fikk spørsmål om hvilket grunnlag hun har for påstanden om at enslige mindreårige asylsøkere ofte er “ankerbarn”.

– Det er blant annet en rapport fra UNICEF der de har snakket med barna. Der er det to ting som kom frem: For det første ble man sendt som ankerbarn for at familien skulle komme etter, for det andre ble man sendt for å skaffe penger til familien, sa Listhaug til Aftenposten.

– Ikke korrekt gjengivelse
Uttalelsene har fått UNICEF Norge, som er den norske avdelingen av FNs barnefond, til å reagere umiddelbart.

I e-posten som ble sendt til Justisdepartementet 8. januar, skriver Merete Agerbak-Jensen, kommunikasjonssjef i UNICEF Norge, at Listhaugs uttalelser «ikke er en korrekt gjengivelse av rapportens innhold».

UNICEF-rapporten det vises til er Children on the Move fra 2010 der enslige, mindreårige asylsøkere i Norge og Storbritannia er intervjuet.

Også på pressekonferansen der Regjeringens nye innstramningsforslag ble presentert 29. desember refererte Listhaug til denne rapporten.

Agerbak-Jensen avslutter e-posten med å oppfordre departementet til å «bruke våre rapporter på en samvittighetsfull måte, og ikke tillegge dem budskap eller konklusjoner som ikke er riktig».

– Har aldri prøvd å gjengi hele rapporten
Overfor Aftenposten velger innvandringsministeren å komme med følgende kommentar på e-post:

«Jeg har aldri gjort noe forsøk på å gjengi hele rapporten, men jeg har satt fingeren på noe som UNICEF selv nevner blant fem motiver som familier i Afghanistan kan ha for å oppmuntre barn til å legge ut på flukt. Et av disse motivene er at barn sendes ut som «ankerbarn». UNICEF påpeker at det er ikke omstridt at familier i stor utstrekning er medvirkende til at enslige mindreårige fra Afghanistan legger ut på flukt til Europa.

Når det gjelder mine uttalelser til Aftenposten, så trakk jeg frem ankerbarn-problematikken og den økonomiske motivasjonen. Det står jeg inne for. Jeg har også snakket om dette til andre medier, hvor jeg har nevnt at disse to er blant flere motiver for å reise.»