Nordmann skal lede Syria-nødhjelpsgruppe

 
Foto: Christian Jepsen/Norwegian Refugee Council
Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland skal lede en gruppe som skal jobbe for å bringe inn nødhjelp til beleirede områder i Syria, melder NTB. 
0Shares

ISSG, den internasjonale støttegruppen for Syria, som inkluderer USAs utenriksminister John Kerry og hans russiske kollega Sergej Lavrov i spissen, ble torsdag enige om å få til en våpenstillstand i løpet av en uke i Syria, rett nok uten direkte tilslutning fra regimet og opprørerne i landet.

Håpet er at en slik våpenstillstand skal gjøre det mulig å bringe inn nødhjelp til flere hundre tusen syrere som oppholder seg i beleirede områder.

Håpefull på humanitært gjennombrudd
Egeland har fått i oppdrag å lede ISSGs arbeidsgruppe for å bringe inn nødhjelp, ifølge Aftenposten. Et av opposisjonens hovedkrav for å sette seg ved forhandlingsbordet med det syriske regimet, er at beleiringen opphører og at nødhjelp fraktes inn.

– Vi har store forhåpninger om at partene som sitter i støttegruppen for Syria, deriblant Russland og USA, vil gjøre alt de kan for å presse på slik at humanitære aktører får tilgang til de nødlidende sivile inne i Syria. Vi trenger vedvarende og full tilgang, sier han i en kommentar til NTB.

Arbeidsgruppen han nå er satt til å lede, møtes alt i løpet av denne ettermiddagen i Genève.

– Dette kan bli det gjennombruddet vi har ventet på for å få full tilgang til desperate sivile inne i Syria. Men det fordrer at alle som har innflytelse på begge sider av konflikten, presser på partene, sier han til Aftenposten.

Les også: Ledere på Syria-møtet enige om våpenhvile