Redd Barna bekymret for barnebortføringer i Mosambik

Anne Pedersen, seniorrådgiver for politikk og strategi Afrika i Redd Barna, er bekymret for volden i provinsen Cabo Delgado i Mosambik.
Foto: reddbarna.no
– Volden fortsetter å fordrive tusenvis av mennesker i provinsen Cabo Delgado i Mosambik. Det kommer rapporter om barn som har blitt bortført av væpnede grupper, skriver organisasjonen i en pressemelding.
19Shares

I februar ble minst syv barn bortført av væpnede menn, inkludert tre jenter og fire gutter. Redd Barna frykter at noen av disse barna blir trent opp til å bli soldater eller blir giftet bort.

Redd Barna har fått rapporter fra familier om at væpnede grupper i februar angrep landsbyen Bangala 2, sør for Palma.

Under angrepet halshugget væpnede menn tre menn og kidnappet et ukjent antall kvinner, samt satte fyr på to kjøretøy. På øya Matemo, også den sør for Palma, ble ytterligere tre mennesker drept, kvinner og barn ble kidnappet – og hjemmene deres brent.

– At barn blir bortført og utsatt for overgrep, og at foreldre og lokalsamfunn sitter igjen uten å vite hva som er barnas skjebne er en ufattelig stor påkjenning for alle, sier Anne Pedersen, seniorrådgiver for politikk og strategi Afrika i Redd Barna.

Sterk bekymring for barns situasjon

I januar flyktet minst 14.200 mennesker, inkludert minst 6.800 barn, fra hjemmene sine etter angrep.

Redd Barna nådde ut til 302. 024 mennesker, inkludert 173. 902 barn i Cabo Delgado i 2021. Dette var gjennom livreddende og livsopprettholdende støtte til internt fordrevne, vertssamfunn og familier, gjennom barnevern, utdanning, helse, ernæring, levebrød og vann, sanitær og hygieneintervensjoner.

Redd Barna er spesielt bekymret for at barn har høy risiko for langvarige psykososiale skader på grunn av angrepene og volden. Og selv om noen familier nå prøver å flytte hjem, bor mange barn under trange forhold med storfamilien, eller i leire – som mangler grunnleggende tjenester som helsetjenester og skoler.

– Redd Barna har prosjekter for respondere på den humanitære krisen, inkludert å beskytte barn i Cabo Delgado. Vi er veldig bekymret for hva barn forteller om hva de har blitt utsatt for og observert under flukten. Dette kan prege dem for resten av livet, sier Pedersen.