– For mange flyktninger i Europa

 
Foto:Wolfgang H. Wögerer
Tibet-buddhismens øverste åndelige overhode, Dalai Lama (bildet) skaper kontrovers med sine uttalelser om flyktningkrisen.
0Shares

Ifølge den tyske oversettelsen av et intervju i avisen som Frankfurter Allgemeine Zeitung, understreker Dalai Lama at folk som er bedre stilt, har plikt til å hjelpe flyktningene, 

– På den annen side – det er for mange nå, sier Dalai Lama og tilføyer lattermildt:

– Europa, for eksempel Tyskland, kan ikke bli et arabisk land.

Tyskland tok i fjor mot 1,1 millioner mennesker på flukt fra krig og elendighet i Syria, Irak, Afghanistan og andre land. Videre uttalte Dalai Lama under intervjuet:

– Fra et moralsk ståsted mener jeg også at flyktninger bare burde tas imot på midlertidig basis. Målet burde være at de vender tilbake og hjelper til med å bygge opp sine land, sier buddhistmunken.

Skaper sterk debatt
Uttalelsene fra den tibetanske buddhismens åndelige leder, som selv lever i eksil i India etter at Kina okkuperte provinsen i 1959, har skapt kontrovers. I artikkel i Gulfnews mener Bloomberg-kommentatoren Leonid Bersjinski at kommentarene tatt ut av kontekst er uheldige:

– Kommentarene vil passe rett inn i retorikken fra politiske aktører som Alternative für Deutschland. ” Nå er det for mange”. “Tyskland kan ikke være en arabisk land”. “Tyskland er Tyskland”.

The Independents Jessica Brown skriver i sin kommentar at Dalai Lamas uttalelser “er sjokkerende, og smaker av hverdagslig fremmedfrykt”.

– Å komme med slike kommentarer støtter opp under utbredte fordommer om at europeiske land på en eller annen måte blir “overtatt” ved å ta inn flyktninger og innvandrere fra arabiske land. En slik språkbruk er både lumsk og farlig.